Savezna agencija za zapošljavanje

U Njemačkoj 2,6 miliona nezaposlenih: Od jesenjeg skoka zaposlenosti neće biti ništa?

  • 02.11.2023. 19:29

Broj nezaposlenih ljudi u Njemačkoj iznosio je 2,6 miliona u septembru, što je za oko 165.000 više u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je njemačka Savezna agencija za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti u najvećoj ekonomiji ЕU sada iznosi 5,7 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec.

Ipak, u Njemačkoj nije došlo do jesenjeg skoka zaposlenosti - za razliku od prošle godine, kada se između septembra i oktobra broj zaposlenih povećao za 43.000, ove godine rast zaposlenosti u istom periodu iznosi svega 20.000, piše "Špigl".

"Njemačka ekonomija stoji u mjestu već dobrih godinu dana", rekla je direktorka Savezne agencije za zapošljavanje Andrea Naels o posrnuloj privredi.

"Nakon mnogo vremena, to nije bez vidljivih posljedica po tržište rada. Ali ako pogledamo ekonomske parametre, ono se još i dobro drži", dodala je ona.

Tržište rada tradicionalno ojača početkom jeseni, djelimično i zbog povratka radnika nakon ljetnjih odmora. Obuke i drugi obrazovni programi takođe počinju, a profesori u učitelji se vraćaju u škole.

Potražnja za radnicima takođe ostaje visoka. U oktobru, bilo je nepopunjeno 749.000 radnih mjesta, što je oko 98.000 manje nego prije godinu dana, navodi "Špigl".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: