Mostar

Težak udarac za biznis Zdravka Mamića u Hercegovini

  • Izvor: Agencije
  • 07.08.2024. 22:25

Zdravko Mamić već godinama kao bjegunac od hrvatskog pravosuđa živi u BiH, gdje je pokrenuo i biznis s fotonaponskim elektranama u Hercegovini, ali danas je on doživio težak udarac.

Kako je javio portal "Hercegovina.info", u mjestu Slipčići kod Mostara je kantonalni građevinski inspektor Hercegovačko-neretvanskog kantona zapečatio trafostanicu u vlasništvu nekada prvog čovjeka GNK Dinamo Zagreb te zatvorio gradilište.

Mamićeva firma "Plavo sunce" dobila je koncesije za gradnju solarnih elektrana na šumskom državnom zemljištu, a pretvaranjem šumskog državnog zemljišta u građevinsko, Grad Mostar izdao je potrebne dozvole.

Federalni mediji: Konaković učinio isto krivično djelo zbog kojeg se nekima sudi

Federalni mediji: Konaković učinio isto krivično djelo zbog kojeg se nekima sudi

Ustavni sud BiH proglasio je ovakva pretvaranja državnog šumskog zemljišta neustavnim i naložio ministarstvima poljoprivrede FBiH i kantona da ponište sva takva rješenja.

To nije prva Mamićeva trafostanica koja je zapečaćena, budući da je takvu sudbinu doživjela i ona na Međinama. Bujica sa gradilišta te solarne elektrane je u novembru 2023. godine mještanima, prema tvrdnjama federalnih medija, nanijela štetu od 10.000 KM.

Podsjećamo, firma "Plavo sunce" je biznis u koji je bivši direktor zagrebačkog Dinama ušao preko najmlađe kćerke Ive Mamić.

Selektor Srbije od vaterpolista krio jednu stvar

Selektor Srbije od vaterpolista krio jednu stvar

U firmi su suvlasnici i Mirjana Gagro, Ivanka Ostojić i Marinko Barbarić, a osnovana je 24. decembra 2021. godine. Mamić je iste te godine u Hrvatskoj osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja miliona iz Dinama, ali kaznu nije počeo služiti jer je preselio u BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: