Isplativost

Solarna energija izvlači Bileću iz krize

  • Izvor: ATV
  • 06.03.2022. 19:27

Sunce može izvući Bileću iz krize. Ogromni su potencijali ove opštine kada je u pitanju solarna energija. Baš zato paneli u kršu niču kao pečurke poslije kiše. Sve je više onih koji se odlučuju za ovakvu investiciju..

Porodica Nosović solarnu elektranu na svojim objektima ima punih sedam godina, bili su prvi u Srpskoj. Struju prodaju i kažu investicija se već isplatila.

"Ovdje se isplati ulagati u solarne panele I mi smo zadovoljni sa proizvodnjom I ovo do sada kako ide. N: Koliko proizvedete struje I gdje ona ide? Otprilike proizvedemo oko 450.000 kilovat-časova godišnje. Ta proizvodnja zavisi od sunčanih dana a mi svu struju prodajemo Elektroprivredi Republike Srpske", kaže Trifko Nosović, NIK-PROM Bileća.

S druge strane najveća mljekara na ovim područjima “Pađeni” sama za sebe proizvodi struju a viškove prodaje. No za bilećko sunce intersuju se i strani investitori. Bilećani priželjkuju velike solarne elektrane jer od malih nemaju vajde. Uz jezero se pravi elektrana koja će godišnje proizvoditi više od 100 gigavat-časova električne energije.

U selu Žudojevići, opština Bileća gradi se velika solarna elektrana. Samo od koncesije od ove solarne elektrane opština Bileća će godišnje imati više od pola miliona maraka.

550.000 marka na godišnjem nivou biće dobra finansijska injekcija za tanak opštinski budžet. Još nekoliko ovakvih elektrana od Bileće će napraviti “zeleni grad” a opštinska kasa će konačno na “zelenu granu”, kaže načelnik.

"Sama proizvodnja te obnovljive energije u budućnosti će nama puno značiti za budžet opštinski a kada postanemo taj “zeleni grad” da više energije proizvodimo nego što potrošimo I imažemo neke povoljnosti kod evropskih fondova", kaže Veselin Vujović, načelnik Bileće.

Mnogo sunčanih dana, malo vjetra i pogodan teren BIleću su svrstali na prvo mjesto za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Baš zato od 138 malih elektrana u Srpskoj čak 61 je u Bileći. No od njih opština nema koristi jer po zakonu male elektrane instalisane snage do 250 kilovata ne podliježu koncesijama, Zato je sve više onih koji umjesto jedne velike naprave nekoliko malih solarnih elektrana. Bilećani se nadaju da će se tome stati u kraj.

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.