Mirsad Kikanović

Roba iz BiH konkurentna na američkom tržištu

  • 06.06.2018. 19:33

Privrednici Bosne i Hercegovine koji su, u toku ove godine, na američko tržište izvozili prehrambene, industrijske, tekstilne i poljoprivredne proizvode, imaju pravo na refundiranje troškova. To im je omogućio američki program za unapređenje privrednog rasta zemalja u razvoju. Bosna i Hercegovina, i pored ovih prednosti, prednjači u izvozu municije i dijelova za oružje čija je vrijednost izvoza u 2018. godini prešla devet miliona maraka.

"Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje iz Bosne i Hercegovine u Ameriku je od 1. januara do 31. maja 2018. godine izvezeno 53 različita proizvoda od kojih prvo mjesto zauzima oružje, zatim namještaj i proizvodi od cinka kao i proizvodi od željeza i aluminijuma," saopšteno je iz UIO BiH.

Program nazvan "Generalni sistem preferencija SAD-a", pored olakšica na američkom tržištu, Bosni i Hercegovini nudi mogućnost stranih investicija u domaću proizvodnju.

"Robe iz BiH kada se nađu na tržištu SAD-a, biće jeftinija u odnosu na konkurenciju recimo do 12 odsto. To je vrlo bitno. Druga stvar je što se otvara mogućnost da američki investitori ulažu, znači investiraju u takvu vrstu proizvodnje," kaže
Mirsad Kikanović iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Odsjek za nadgledanje provođenja carinskih propisa.

Generalni sistem preferencija SAD za BiH produžen je do 31. decembra 2020. godine. Refundiranje troškova privrednicima odnosi se izvoz robe od početka godine do 22. aprila. Da bi to pravo ostvarili moraju ispoštovati i određene uslove od kojih je najvažnije pravilo o porijeklu robe koja, u potpunosti, mora da bude proizvedena u BiH ili sa najmanje 35 odsto dodate vrijednosti prilikom ulaska na američko tržište, kao da je direktno isporučena iz BiH.

Tagovi: