Еvropa i Sjeverna Amerika gube svoje pozicije

Putin najavio veliku promjenu: Ovo se zapadu nikako neće dopasti!

  • 26.09.2024. 14:54

Savremena energetika je temelj svjetskog razvoja, onda kada funkcioniše normalno i po transparentnim pravilima. Zapad, međutim, pokušava da primjeni nezakonite sankcije u toj sferi kako bi izvukao korist za sebe, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na Međunarodnom forumu "Ruska energetska nedjelja – 2024".

Predsjednik Ruske Federacije najavio je i razvoj nezavisnog sistema plaćanja i obračuna u okviru asocijacije BRIKS.

"U saradnji sa zemljama BRIKS-a, stvaramo sopstveni platni i obračunski krug, koji će obezbijediti efikasno i autonomno servisiranje svih spoljno-ekonomskih aktivnosti", kazao je Putin.

Prema njegovim riječima, Zapad ne želi konkurenciju jer ne može da se nosi sa njom, a upravo zbog toga koristi nepoštene metode. 

"Zapad pokušava da primjeni nezakonite sankcije u svoju korist u energetskom sektoru. Еvropa i Sjeverna Amerika gube svoje pozicije u globalnoj ekonomiji, a globalni ekonomski rast 21. vijeka biće u zemljama BRIKS-a, i onima koji žele da im se pridruže", istakao je ruski predsjednik.

On je dodao da Zemlje, koje žele da se priključe BRIKS-u, vide perspektivu u ravnopravnom svjetskom poretku uz uvažavanje nacionalnih interesa država.

Putin je ukazao da će lideri po stopama rasta biti zemlje Globalnog juga, u kojima postoji veliki natalitet.

Riječ je o zemljama južne i jugoistočne Azije, kao i Africi, objasnio je on.

Pratite nas i putem Vibera