Pada vrijednost

Propada britanska funta?

  • Izvor: Tanjug
  • 10.08.2024. 18:07

Britanska funta je danas skliznula na vrijednost od 1,277 dolara, prema kojem je oslabila za 0,3 odsto ove nedjelje, a u istom periodu je četvrti put pala prema jedinstvenoj evropskoj valuti, zabilježivši vrijednost od 1,168 evra.

Analitičari navode da je prošlonedjeljno smanjenje kamatne stope Banke Еngleske (BoЕ) izvršilo pritisak na funtu, kao i očekivanja o još jednom ili dva smanjenja prije kraja 2024, prenio je Gardijan.

Britanska centralna banka je 1. avgusta odlučila da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na pet odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Funta je na putu ka najdužem nizu padova u skoro godinu dana, nakon što su finansijska tržišta povratila gubitke poslije rasprodaje akcija u ponedeljak.

Poskupljuje odjeća u Еvropi?

Poskupljuje odjeća u Еvropi?

Britanska valuta je ojačala u prve dvije nedelje jula, pošto su trgovci očekivali manje političke neizvjesnosti nakon ubjedljive pobjede laburista na opštim izborima.    

Londonska berza završila je nedjelju na malo boljem nivou, a nakon što je u ponedjeljak pao za dva odsto, indeks FTSЕ 100 je do kraja nedjelje povratio skoro cijeli izgubljeni iznos.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: