Andrea Jaglica

Progresus produžio rok za prijavu: Ovo su uslovi

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2023. 08:46

Fondacija za održivi razvoj Progresus produžila je rok za podnošenje prijava na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u Republici Srpskoj za nabavku mađarskih mašina, opreme i alata. Prijave su produžene do 4. novembra.

Direktor Fondacije za održivi razvoj Progresus Andrea Jaglica kaže da ranije ljudi nisu bili upoznati sa mađarskom poljoprivrednom mehanizacijom te da su sada pozitivno iznenađeni kvalitetom.

"Kada je porgram objavljen pričalo se da su cijene visoke ali sve je u cijelom svijetu poskupilo. Interesovanje za projekat je sve veće“, kaže Jaglica.

Ona dodaje da ona zna za tri nezadooljna učesnika programa.

Kako kaže, riječ je o jednom problemu sa hrđom, jedan korisnik nije odbio uputstvo za upotrebu a treći neki mali dio za adapter.

Uslovi za prijavu na program

Mogu se prijaviti registrovani poljoprivrdni proizvođači, da li kao gazdinstvo, preduzeće ili kao samostalni poslodavac koji se bavi poljoprivredom na teritoriji Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Važno je da ne postoje neka dospjela dugovanja.

Kako je Jaglica rekla, program finansira 70 odsto sredstava do 25.000 evra.

Način prijave

Kada je u pitanju način prijave, Jaglica kaže da je i on racijalizovan te da su potreba svega tri dokumenta: ovjerena kopija lične karte, ponuda od dobavljača i potvrda o registraciji proizvođača.

Jaglica ističe da u okviru Fondacije postoji i služba koja besplatno popunjava prijave zainteresovanim.

Ona je dodala da je ponuda proširena na gotovo sve oblasti proizvodnje pa su sada dostupne i mašine za pekare, mesnice, preradu voća i povrća, ljekovitog bilja i tako dalje.

Zainteresovanost

Kada je riječ o zainteresovanosti proizvođača, Jaglica kaže da se bude oni iz Foče ali i Banjaluke.

"Šamac, Modriča, Prnjavor rastu a važno je naglasiti da se i manje sredine uključuju u projekat što oduševnjava“, rekla je Jaglica.

Ipak, kaže ona, prednjače Gradiška i Bijeljina.

Pratite nas i putem Vibera