Rajfajzen Hohtaunus

Poznata banka zatvara poslovnice: Imali samo dva klijenta po satu

  • Izvor: Agencije
  • 21.11.2023. 13:02

Poznata njemačka banka Rajfajzen Hohtaunus zatvara poslovnice širom zemlje zbog sve manje potrebe građana za gotovinom.

Banka je navela da se odlučila na nesvakidašnji korak nakon što je primijetila neobično nisku potražnju za gotovinom u svojim poslovnicama. Navodno je prošle godine imala prosječno dva klijenta po satu.

Odluka banke da zatvori sve svoje poslovnice u Njemačkoj, međutim, neće uticati na ponudu gotovine. Banka planira da kroz saradnju sa velikim trgovačkim lancima izađe u susret svojim klijentima koji će i dalje moći da podižu gotovinu, ali ne više u tipičnom bankarskom okruženju.

"U januaru će penzije biti isplaćene prije Božića"

Drastičan potez postavlja još veće pitanje - može li ovo biti početak kraja ere gotovine? Stručnjaci kažu da bi i druge banke mogle da slede ovakav primjer.

Zatvaranje svih poslovnica donosi ogromno finansijsko olakšanje. Studija koju je sproveo Mekinzi & Kompani pokazuje da snabdijevanje poslovnica gotovinom košta banke oko dve milijarde evra godišnje - uključujući i troškove za oko 55.000 bankomata širom zemlje.

Promjena takođe odražava promjenu navika potrošača. Pametni telefoni i drugi digitalni načini plaćanja postaju sve popularniji. Potražnja za gotovinom je u padu i to posebno među mlađim kupcima.

Dodik: Očekujem podršku ukidanju PDV-a na prvu nekretninu

Dodik: Očekujem podršku ukidanju PDV-a na prvu nekretninu

Rajfajzen Hohtaunus banka bi mogla da preuzme važnu ulogu jer podstiče druge banke na zatvaranje tradicionalnih poslovnica u korist digitalnih i funkcionalnijih rješenja.

Banka je inače osnovana 1870. godine. Sjedište se nalazi u Bad Homburgu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.