Njemačka

Poletjeli posljednji avioni s poštom

  • Izvor: Indeks
  • 28.03.2024. 10:30

Deutsche Post je obustavio domaće letove za isporuku pisama nakon više od 62 godine. Posljednji avion s domaćom poštom poletio je iz Berlina za Štutgart rano jutros.

Neposredno prije toga poletjeli su avioni iz Hanovera, Minhena i Štutgarta. Ukupno su prevozili 1,5 miliona pisama teških 53 tone.

Više se neće koristiti avioni za isporuku pisama jer pošta želi smanjiti troškove. 

Avioni s pismima prvi put su poletjeli 1961.

Njemačka pošta se decenijama oslanjala na letove jer ju je zakon obavezivao na isporuku najmanje 80 odsto poslanih pisama već idućeg radnog dana, ali vladajuća koalicija na čelu s kancelarom Olafom Šolcom izmijenila je Zakon o pošti i produžila rokove dostave. 

Avioni s pismima prvi put su poletjeli u septembru 1961., a vrhunac je bila 1996. godina kad se prosječno prevozilo oko 430 tona pisama u 45 noćnih letova. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.