Pogoršano stanje

Pad narudžbi iz ЕU veliki problem privrede

  • Izvor: ATV
  • 26.01.2024. 19:22

Pad narudžbi zbog smanjenja potražnje u ЕU i povećanje minimalne plate, kumovali su pogoršanju stanja u privredi Srpske, kažu poslodavci. Tekstilni, kožarski, obućarski i drvo-prerađivački sektor i prerađivačka industrija, trenutno najviše trpe. Ipak, nadu i optimizam privrednicima ulijevaju sastanci kod predsjednika Republike Srpske.

- Prvo što nemamo dovoljno posla u prosjeku svaka fabrika obuće ima po 20 -odsto manje narudžbe ove godine nego što je imala prošle. Neke fabrike su već  zatvorene, neke otpuštaju radnike. Ja sam pitao svoje partnere da podignu malo cijenu rada, međutim ne pada im napamet. Nećemo mi otići, napustiti Banjaluku otići će naši partneri - kaže Marinko Umičević, tehnički direktor tvornice obuće "Bema".

Smanjena tražnja na tržištu ЕU, dovela je do pada produktivnosti domaće privrede. Rezultat toga su i niže cijene proizvoda koje izvozimo, kažu poslodavci.

Mi sada pristupamo zajedno sa predstavnicima Vlade analizi potencijalnih poreskih rasterećenja koja za cilj imaju smanjenje uticaja negativnih efekata povećanja najniže plate - dodaje Saša Aćić, Unija poslodavaca Republike Srpske.

Najniža plata je tu i takva je kakva je, stav je predsjednika Republike Srpske. Privrednici očekuju da će se u buduće najniža plata u Srpskoj blagovremeno dogovarati i da će biti dogovorena na realnim osnovama. 

- To smo se svi dogovorili da će u narednom periodu najniža plata biti određena krajem septembra. To će da ti mogućnost privredi i privrednicima da u svoje programe, odnosno, svoje poslovanje i bilanse na vrijeme uvrste sve elemente koji utiču na poslovanje - rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Srpske.

Već za nekoliko dana privrednici  i njihovi predstavnici ponovo će na sastanak kod predsjednika. I jednoj i drugoj strani cilj je da se sačuvaju radna mjesta i preduzeća. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:45 Od jutra do sutra (12+)

    'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:20 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:50 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:40 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:55 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:20 Serija: 1994 (16+)

    ''''Serija: 1994 (16+)