Anketa

Nijemci zbog rata počeli da štede energiju

  • Izvor: B92
  • 05.04.2022. 18:10

Građani Njemačke su zbog rata u Ukrajini počeli više da štede energiju, pokazuju rezultati jedne ankete objavljeni u utorak.

Ministarstvo privrede nedavno je apelovalo na stanovništvo da štedi i počelo ubrzano da smanjuje zavisnost Njemačke od ruskih energenata.

Deset odsto anketiranih je reklo da je poslije ruskog napada na Ukrajinu počelo da smanjuje potrošnju energije, a skoro svaki peti anketirani (19 odsto) navodi da sada štedi više nego ranije, bilans je istraživanja instituta "Jugov" (YouGov) za agenciju dpa.

Tek 12 odsto ispitanika je reklo da i dalje ne ograničava potrošnju energenata, ili "barem ne svjesno."

U istraživanju je učestvovalo više od 2.000 ljudi, od 1. do 4. aprila.

Visoke cijene energenata i u Njemačkoj već mjesecima podstiču inflaciju, a vlada je zbog rata i ruskih prijetnji poočela pripreme za moguće značajno pogoršanje snabdijevanja gasom.

Ministar privrede Robert Habek pozvao je krajem marta potrošače i kompanije da štede energiju, ali je rekao da je sigurnost snabdijevanja i dalje zagarantovana.

Tri četvrtine ispitanika (76 odsto) je reklo da smanjuje potrošnju energije prije svega da im ostane više novca. Zbog mogućnosti da Njemačka uopšte ne uvozi gas ili naftu iz Rusije štedi 24 odsto, a iz protesta protiv Moskve 12 odsto. Posebno veliki broj ljudi štedi na grijanju i potrošnji tople vode i struje, po 68 odsto.

Štednja utiče i na korišćenje automobila, pa je tako 12 odsto reklo da više uopšte ne vozi, dok 44 odsto vozi manje. Nešto više od trećine navelo je da sada vozi sporije.

Nekoliko političkih partija i ekoloških udruženja već neko vrijeme poziva na ograničenje brzine na auto-putevima navodeći da sporija vožnja znači manju potrošnju goriva.

Na pitanje o najvećim preprekama štednji energije, nešto više od polovine (51 odsto) ispitanika je reklo da im je prije svega problem hladnoća ili da radije voze automobil nego da idu vozom.

Da im je teško čak i da shvate kako najbolje da uštede energiju reklo je 28 odsto, dok je 20 odsto navelo da štednja otežava obavljanje posla, jer, na primjer, put do posla duže traje biciklom.