Prije nego što oporavak počne

Loše prognoze Vlade Njemačke: Još jedna godina ekonomskog pada!

  • 09.10.2024. 16:36

Vlada Njemačke saopštila je da prognozira ekonomski pad i tokom 2024. godine, prije nego što oporavak počne sljedeće godine.

Nastavak slabe domaće potražnje za robom i uslugama, visoke kamate i skupa energija nakon početka rata u Ukrajini teško su opteretili njemačku ekonomiju.

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da očekuje privredni pad za 0,2 procenta u 2024. godini, što je velika promjena prognoze u odnosu na ranije očekivani rast od 0,3 odsto.

Koliku platu morate da imate u Njemačkoj da bi vas smatrali bogatim?

Koliku platu morate da imate u Njemačkoj da bi vas smatrali bogatim?

Njemačka ekonomija bila je usporena u prvoj polovini godine, a niz razočaravajućih nedavnih parametara ukazuje na to da će "ekonomska slabost biti nastavljena i u drugoj polovini godine", navodi se u saopštenju.

Njemačka je prošle godine pala u recesiju, kada je privreda oslabila za 0,3 odsto, što je djelovalo kao kočnica za čitavu evrozonu, prenio je AFP.

Njemačka auto-industrija pred potpunim slomom, oglasio se ministar finansija

Njemačka auto-industrija pred potpunim slomom, oglasio se ministar finansija

U isto vrijeme zemlja se suočava sa strukturnim izazovima, uključujući starenje stanovništva, povećanu konkurenciju iz Kine, opterećujuću birokratiju i složenu zelenu tranziciju.

- Strukturni problemi Njemačke sada uzimaju svoj danak - rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

Nevolje Njemačke dodatno su pojačane nizom loših vijesti u posljednje vrijeme iz domaće automobilske industrije, pošto se proizvođači bore sa rastućim troškovima proizvodnje i žestokom konkurencijom iz Kine, posebno kada je riječ o električnim automobilima.

Pratite nas i putem Vibera