Beograd

Kada poslodavac u Srbiji mora da vam poveća platu

  • Izvor: Telegraf
  • 30.09.2024. 09:45

"​Infostud" je dao detaljan odgovor na pitanje koje interesuje mnoge radnike - kada poslodavac u Srbiji poslodavac mora da vam poveća platu?

"Da li imate pravo na povećanje plate ukoliko određeni broj godina radite kod istog poslodavca" glasi nedoumica koje vjerovatno muči veliki broj zaposlenih.

"Infostud" je objavio na svom TikTok nalogu detaljno objasnio kad je poslodavac dužan da vam da povišicu.

"Poslodavac nema zakonsku obavezu da vam uveća zaradu nakon što određen broj godina radite kod njega, međutim, jedino što ga zakonski obavezuje jeste da usklađuje platu sa zakonskom minimalnom zaradom. Ako vaša plata iz ugovora o radu padne ispod minimalne zarade, koja se svake godine povećava, poslodavac mora da poveća i vašu zaradu da bi dostigla barem tu minimalnu zaradu", navodi se u objavi.

Kakva je uloga Jedinice 8200: Kako je Izrael tako brzo obezglavio Hezbolah

Kakva je uloga Jedinice 8200: Kako je Izrael tako brzo obezglavio Hezbolah

"Infostud" naglašava da je ključna stvar da se prilikom potpisivanja ugovora o radu dogovore dobri uslove.

"Ukoliko ugovor o radu ili opšti akt poslodavca ne sadrži neku odredbu koja kaže da je obavezan da vam kasnije poveća zaradu, on to neće biti dužan, a do povećanja će doći samo ako se saglasite i vi i poslodavac. Kad potpisujete ugovor o radu, dogovorite što bolje uslove, dogovorite bar povećanje na nivou godišnje inflacije u državi, kako biste obavezali poslodavca da vam sa vremena na vrijeme povećava zaradu" navodi se u objavi, a prenosi "Telegraf".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 12:30 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 12:55 Еnergo klub (R)

    Еnergo klub (R)

  • 13:25 Manastiri (R)

    'Manastiri (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.