Berlin

Glavni kandidat za njemačkog kancelara podržao "Sjeverni tok 2"

  • Izvor: SRNA
  • 24.09.2021. 08:12

Armin Lašet, glavni kandidat za njemačkog kancelara vladajuće partije CDU, podržao je projekat "Sjeverni tok dva", ali je istovremeno zatražio garancije za tranzit gasa kroz Ukrajinu.

Lašet je ističe da su potrebne geopolitičke garancije da gasovod neće praviti probleme Ukrajini, prenosi "Sputnjik".

"Ako Rusija to dovede u pitanje, projekat će biti odmah obustavljen", rekao je Lašet tokom televizijske debate sa drugim kandidatima.

Ruska kompanija "Gasprom" je nedavno saopštila da je tehnički završena morska dionica drugog kraka gasovoda "Sjeverni tok dva". Međutim, i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe prije puštanja gasovoda u rad.

Gasovod "Sjeverni tok dva" sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do NJemačke.

Radovi na gasovodu prekinuti su u decembru 2019. poslije čega je švajcarska kompanija "Olsiz" odustala od polaganja cijevi zbog prijetnji od američkih sankcija.

Od decembra 2020. godine izgradnja gasovoda je nastavljena i u potpunosti je završena 10. septembra ove godine. 

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)