Agrar

Bjelica: Sokolac prihvatio projekat nabavke rasnih junica

  • Izvor: SRNA
  • 16.03.2022. 20:24

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je ova lokalna zajednica prihvatila projekat nabavke rasnih junica, za čiju realizaciju treba raditi i sa lokalnim udruženjem proizvođača mlijeka.

Bjelica je rekao Srni da je nosilac projekta je IFAD čije učešće je 40 odsto, a 60 odsto od ukupne vrijednosti snosiće korisnik uz podršku lokalne zajednice.

Mogućnost nabavke junica za mljekare bila je tema današnjeg razgovora Bjelice sa predstavnicima Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Sokolac i Poljoprivrednog klastera "SRP".

Riječ je o nastavku ranije započetih razgovora o pomoći poljoprivrednim proizvođačima kod nabavke rasnih junica, zašto je već odobren broj za područje Sarajevo-Romanija-Podrinje.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava će razgovarati i o drugim projektima u oblasti ovčarstva i nabavci poljoprivredne mehanizacije, te zahvalio stručnjacima iz Savjetodavne poljoprivredne službe i klasteru Sarajevo-Romanija – Podrinje (SRP) koji su na usluzi poljoprivrednicima.

Menadžer Poljoprivrednog klastera "SRP" Željka Pejović rekla je da riječ o grlima austrijskog i češkog simentalca i tirolskog govečeta.

"Iskreno se nadamo da ćemo ovu aktivnost dovesti do kraja do kraja ove godine", rekla je Pejovićeva.

Svjetlana Mičić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, rekla je da će u narednom periodu biti realizovan projekat o nabavci rasnih junica, a da će Resor pružiti punu stručnu podršku u odabiru grla i učiniti sve da dođu najkvalitenije junice.

Mičićeva je navela da je Sokolac specifična opština koja ima najrazvijenije stočarstvo i najuspješnije proizvođače mlijeka na široj regiji.

Prema njenim riječima, na području Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije ima više od 470 kooperanata koji isporučuju mlijeko za mljekare "Milkos" i "Pađeni".

(Foto: Srna)

Tagovi: