Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara

Amidžić očekuje usvajanje izmjena: Povećanje praga za ulazak u sistem PDV-a olakšica za više hiljada obveznika!

  • Izvor: ATV
  • 22.11.2023. 10:30

Očekujem da će Dom naroda parlamenta BiH usvojiti izmjene Zakona o PDV-u, kojim će prag za ulazak u sistem PDV-a biti povišen sa 50.000 na 100.000 KM, čime će 6.284 obveznika imati olakšicu, rekao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

"Najvažnije inicijative dostavili su stručnjaci i oni na koje se direktno odnose izmjene navedenog zakona", rekao je Amidžić.

Inicijativa Amidžića: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Inicijativa Amidžića: Bez PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Ukoliko u Domu naroda budu usvojene izmjene navedenog Zakona, javni prihodi će biti smanjeni za 25 miliona KM, kaže Amidžić.

"Od usvajanja zakona potrebno je osam dana da stupi na snagu. Nakon toga za sve ostale procedure zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, odnosno preregistraciju obveznika za šta će biti potrebno 30 dana", naveo je Amidžić.

Podrška za inicijativu ukidanja PDV-a na prvi stan

Podrška za inicijativu ukidanja PDV-a na prvi stan

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara sastao se danas u Banjaluci sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić ocijenio je da je za zanatlije veoma važno što će biti povišen prag za ulazak u sistem PDV-a.

"Dugo smo čekali na izmjene navedenog zakona, jer za zanatlije to znači da će imati više prostora za rad", rekao je Bratić.

Prag za PDV se diže na 100.000 KM

Prag za PDV se diže na 100.000 KM

Dom naroda parlamenta BiH sutra bi trebalo da razmatra izmjene Zakona o PDV-u.

"Nijedan zakon ne može da se usvoji bez SNSD-a"

Ministar je istakao da nijedan zakon na nivou BiH ne može da se usvoji bez SNSD-a.

"Inicijativu za izmjenu zakona može da podnese svako. Kako sam već rekao, za nas je najbitnije kada inicijativu podnesu oni na koji se to odnosi, ali zakone usvaja onaj koji ima kapacitet, a u ovom konkretnom slučaju, kada govorimo o nivou BiH, nijedan zakon ne može da se usvoji bez SNSD-a. Slušali smo svakakve stvari koje su bile nekorektne, gdje su jedan realan problem htjeli da uvedu u domen politike i mislim da to nije dobro. Podsjetiću vas da je ovaj zakon već prošao Predstavnički dom, jednoglasno, i da je u proceduri u Domu naroda. Nisu se stekli uslovi da bude usvojen 04.10. jer smo vršili određene pripreme. Donijeti zakon ne podrazumijeva samo izglasati zakon i on počinje da živi. Ono što naši mali preduzetnici treba da znaju, a mi očekujemo da će sutra taj zakon da bude usvojen, i naravno, ključnu ulogu u tom procesu kada je u pitanju Srpska ima SNSD, trebaće osam dana da zakon stupi na snagu. Nakon tih osam dana, mi smo uložili maksimalan napor, da sve ostale procedure, u smislu usvajanja podzakonskih akata, pravilnika i svega ostaloga koje treba da provede UIO se provedu u što kraćem roku. Naša su očekivanja da od dana stupanja na snagu tog zakona, da će biti neophodno još nekih 30 dana da oni pojedinci koji imaju mogućnost da se po ovom zakonu preregistruju i stvarno to i učine. Žao mi je što su privrednici morali sačekati još taj mjesec i 13 dana, ali kako sam već rekao, najveća šteta bi bila da smo usvojili zakon u trenutku kada za to nisu bile stvorene tehničke pretpostavke", rekao je Amidžić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.