"Adidas" planira da proda posrnuli brend "Reebok"

  • 17.02.2021. 09:32

Njemački proizvođač sportske opreme "Adidas" planira da proda ili izdvoji iz kompanije svoj manje uspješan brend "Reebok" (Ribok), 15 godina nakon što je kupio tu američku robnu marku u želji da konkuriše moćnom rivalu Najkiju.

Kako je saopšteno iz "Adidasa", kompanija je odlučila da započne formalni proces s ciljem dezinvestiranja "Riboka" u okviru petogodišnje strategije koju namjerava da predstavi 10. marta, kada će objaviti i poslovne rezultate za 2020, prenosi CNBC.

Tada će izvijestiti o obustavi rada "Riboka" od prvog kvartala 2021. U bankarskim izvorima procjenjuju da bi vrijednost "Riboka" mogla da iznosi oko milijardu evra.

""Ribok" i "Adidas" će moći znatno bolje da ostvare svoj potencijal rasta kao nezavisne firme jedna od druge", ocijenio je u saopštenju glavni izvršni direktor Kasper Rorsted.

"Adidas" je kupio "Ribok", sa sjedištem u Bostonu, 2006. godine za 3,8 milijardi dolara, ali su njegovi slabi poslovni rezultati doveli do stalnih zahtjeva investitora njemačke kompanije da se otarasi tog branda.

U međuvremenu, "Adidas" je uspio da svojim osnovnim brendom nagrize dominaciju Najkika u SAD, uz pomoć partnerstva sa slavnim ličnostima poput Kanje Vesta, Bijonse i Farela Vilijamsa.

Rorsted je 2016. godine, kada je preuzeo funkciju generalnog direktora, pokrenuo plan za revitalizaciju "Riboka" koji je pomogao da brend postane ponovo profitabilan, ali su njegove performanse i dalje zaostajale za osnovnom "Adidasovom" robnom markom, a nakon toga je stigao udar pandemije kovid-19.

"Ribokova" neto prodaja je pala za 7,0 posto u trećem kvartalu 2020. na 403 miliona evra, nakon pada od od čak 44 procenta u prethodnom tromesečju.

"Adidas" je 2019. godine otpisao gotovo polovinu "Ribokove" knjigovodstvene vrijednosti u odnosu na godinu ranije, na 842 miliona evra.

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)