Еlektrana ponovo sinhronizovana na mrežu

Uprava RiTЕ Gacko: Dobrobit radnika je na prvom mjestu

  • 12.08.2024. 09:52

Nedavni redovni godišnji remont Termoelektrane Gacko je uspješno završen, a elektrana je ponovo sinhronizovana na mrežu, osiguravajući građanima Republike Srpske stabilno snabdijevanje električnom energijom od utorka. S obzirom na trenutnu hidrološku situaciju i izuzetno nizak vodostaj rijeka, kao i obavezu isporuke trećine električne energije iz TЕ Ugljevik Sloveniji, ubrzan i efikasan remont RiTЕ Gacko je bio od ključnog značaja.

Prošlogodišnji remont bio je fokusiran na rješavanje problema emisije čvrstih čestica u vazduh, što je predstavljalo ozbiljan izazov za rad elektrane. 

"Prijetilo je zatvaranje preduzeća, kolaps, protesti stanovništva zbog enormne emisije čvrstih čestica i zagađenja cijelog Gacka." On je dodao: "Uspjeli smo prošlogodišnjim remontom riješiti taj višegodišnji problem i omogućiti dalji rad RiTЕ Gacko", rekao je direktor Maksim Skoko. 

Međutim, na dan kada je termoelektrana ponovo pokrenuta nakon remonta, održan je i zbor radnika, usljed čudne situacije sa zahtjevima sindikata. Očekuje se da će se uskoro održati sastanak između resornog ministarstva i Uprave preduzeća kako bi se razmotrila ova pitanja.

"Dobro je da se taj sastanak održi, i apsolutno podržavam radnike u svim njihovim zahtjevima, posebno kada su u pitanju isplate po kolektivnom ugovoru, doprinosi i plate, te posebno podržavam radnike koji rade u proizvodnji", rekao je Skoko i dodao: 

"Svi trebamo imati u vidu koliko je težak život rudara i ne smijemo dozvoliti da se radi na njihovu štetu"

Međutim, Skoko nije saglasan sa procjenama i ocjenama Sindikata kada je u pitanju poslovna politika, posebno u periodu prije i nakon njegovog dolaska, kada je preduzeće bilo pred zatvaranjem. 

Uprava RiTЕ Gacko ostaje posvećena svojim radnicima, koji su ključni za napredak i rad preduzeća. Očekuje se da će na predstojećem sastanku biti pronađena odgovarajuća rješenja uz podršku Vlade i resornog ministarstva, kao i do sada.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: