Banjaluka

Šumarski fakultet obilježio Međunarodni dan šuma

  • Izvor: ATV
  • 21.03.2024. 15:25

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci obilježava Dan šuma, 21. mart.

Obilježavanje ovog bitnog datuma realizovaće se kroz niz aktivnosti, između ostalog, posjetom srednjim školama i sadnjom sadnica u kampusu Univerziteta u Banjaluci u saradnji s partnerima JPŠ “Šume Republike Srpske” a.d. Sokolac, resornim Ministarstvom uz posjetu učenika Politehničke škole iz Banjaluka.

– Šumarski fakultet, resorno ministarstvo i partneri iz oblasti šumarstva izradili smo master plan zaštite šuma. Ustanovljeno je da je pošumljavanjem zahvaćeno 90 odsto zasađenih šuma u odnosu na 10 odsto listašica. U narednom periodu taj odnos mora se smanjiti u korist listašica koje bi trebalo da čine oko 50 odsto Šuma Srpske – rekao je dekan Šumarskog fakulteta Vojislav Dukić.

Sanela Praštalo, direktorica Politehničke skole u Banjaluci, rekla je da im je velika čast, ali i zadovoljstvo da su učenici Politehničke škole Banjaluka danas dio ove aktivnosti povodom Svjetskog dana šuma jer je srednja škola neizostavna karika u lancu obrazovanja kvalitetnog i stručnog kadra u ovoj oblasti.

“Inače u našoj školi obrazujemo učenike u struci šumarstvo i obrada drveta za dva zanimanja, šumarski tehničar i tehničar za obradu drveta CNC. Učenici pokazuju veliku zainteresovanost i opredjeljuju se za ova zanimanja, a nudi im se mogućnost nastavka obrazovanja na fakultetu”, rekla je Praštalo.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.