Užas

Šta se radi s mesom kojem je istekao rok: Radnik otkrio odvratnu istinu

  • Izvor: Večernji.hr
  • 03.10.2024. 09:27

Radnik jednog od trgovačkih lanaca u Srbiji odlučio je podijeliti uznemirujuće informacije o poslovnim praksama kojima su izloženi kupci.

Ovaj neimenovani radnik, koji je odlučio stati u zaštitu potrošača, istakao je da je teško obavljati posao u lancu marketa za koji radi zbog pritiska koji se vrši na radnike i manipulacija kojima su prisiljeni učestvovati.

"Dugo godina sam ovdje i na početku su ove trgovine bile za ponos i pohvalu. Ali, stvari su se znatno promijenile. Radi se sve i svašta kako bi se ostvarila veća zarada, a na štetu potrošača", započeo je radnik svoje izlaganje.

Naglasio je da su radnici prisiljeni obavljati različite zadatke, uključujući i manipulaciju proizvodima koji su namijenjeni potrošačima.

Đajić: Parking besplatan za sve korisnike; Nastavljamo dalje

Đajić: Parking besplatan za sve korisnike; Nastavljamo dalje

"Svi radimo sve. Istovremeno, premještamo kutije sa prolaza, siječemo meso, skrivamo proizvode kojima je istekao rok trajanja, pakujemo ih na police, popravljamo frižidere koji se kvare najmanje jednom sedmično", dodao je.

"Ako se ne proda svježe meso, umjesto da se baci, ono se šalje na daljnju obradu. Takvo meso se opere u sirćetu i vodi, samelje nekoliko puta na stroju, napuni začinima i od toga se prave kobasice i ćevapi", otkrio je.

Takođe je upozorio da proizvodi koji imaju istekli rok trajanja nisu izbačeni iz prodaje kako bi se spriječio gubitak ili smanjenje dobiti. Umjesto toga, radnici mijenjaju datum na proizvodima i ponovno ih stavljaju na police.

Ovaj hrabri radnik apelovao je na potrošače da budu oprezni pri kupovini proizvoda te je pozvao nadležne organe da provjere i reaguju na prljave poslovne prakse koje se odvijaju u ovoj trgovini.

Haos u Hrvatskoj: Ulice potopljene, bujice otežale saobraćaj

Haos u Hrvatskoj: Ulice potopljene, bujice otežale saobraćaj

Otkrivanje ovakvih informacija od strane radnika naglašava važnost transparentnosti i nadzora u trgovinskim lancima kako bi se zaštitila javna sigurnost i zdravlje potrošača. Očekuje se daljnje istraživanje ovih tvrdnji i preduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se osigurala odgovornost i integritet u trgovini.

Svijetlo crvena boja mesa ne znači da je meso svježe, kao ni što tamnija boja mesa ne znači da je pokvareno. Boja zavisi od toplote i svjetla u trgovini, kao i od izloženosti kiseoniku.

Dobro pregledajte i pakovanje – ako uočite bilo kakva oštećenja, curenje, nakupljenu veću količinu vode ili sukrvice – ne kupujte. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija vodu koja izlazi iz njega. Višak vode vam je najbolji pokazatelj starosti.

Najbolji način za otkrivanje tečnosti

Ako prstima stisnite meso, tečnost će se pokazati sa strane, piše "Večernji list".

Nos je ipak nepogrešiv. Ako ima neugodan miris nešto nije u redu. Kada kupujete mljeveno meso posebno je važno provjeriti miriši li svježe. Ono, naime, može na prvi pogled izgledati svježe i normalno, ali to ne mora značiti da i je, pa je mirisanje prva mjera opreza.

Najviša isplaćena plata u Srpskoj skoro 250.000 KM

Najviša isplaćena plata u Srpskoj skoro 250.000 KM

Mesar Matija preporučuje da kuvari početnici ujutro dođu u mesnicu i traže da pomirišu pojedine vrste mesa, kako bi kasnije znali prepoznati svježe meso čak i po mirisu.

Ali, njegov se miris gubi što duže ono stoji u komori, ali ne zaboravimo da isto tako s vremenom dobija bolju aromu i sočnost. Na primjer, komad junetine je najoptimalniji nakon 5 dana hlađenja, no tada će već izgubiti svoj svježi miris.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.