Milorad Pupovac

Srpsku nacionalnu manjinu brine istorijski revizionizam i negiranje zločina

  • 03.11.2018. 14:02

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj zabrinjava istorijski revizionizam i negiranje najtežih zločina počinjenih u 20. vijeku nad Srbima, Jevrejima i Romima.

"Neke grupacije ne razmišljaju o tome da li ćemo imati uređenu državu sa uređenim pravosuđem, finansijama, političkim odnosima u strankama i između stranaka ili ćemo imati neprestano vraćanje u prošlost i proizvodnju mržnje i rata, te ratne atmosfere, nacionalizma, šovinizma", rekao je Pupovac za "Večernji list".

Govoreći o nedavnom protestu u Vukovaru na kojem je kritikovana vlast zbog neprocesuiranja ratnih zločina, Pupovac je rekao da organizatore protesta ne zanima sud za ratni zločin.

Prema njegovim riječima, zna se da toga nema bez saradnje Hrvatske i Srbije, koja je stala prije pet godina, a organizatori protesta koriste osjećaj stradanja i žrtve pojedinih ljudi da bi postigli druge ciljeve.

"To je da bi na osnovi netolerancije i mržnje prema Srbima stvarali novu politiku, jer misle da ova koja je danas u Hrvatskoj na vlasti, nije ona koja je dovoljno hrvatska", objasnio je Pupovac.

Pupovac je napomenuo da je u Hrvatskoj protiv njega vođena kampanja tokom referendumske inicijative "Narod odlučuje" o čemu ima mnogo dokumenata, iskaza i svjedoka iz različitih dijelova Hrvatske.

On kaže da nije čudo da se takve stvari dešavaju kada se na HRT-u promoviše dokumentarni film Jakova Sedlara u kojem ga proglašavaju teroristom ili kao što je kampanja o navodnom procesuiranju ratnih zločinaca.

Pupovac je naveo da se ne osjeća obeshrabreno niti se plaši za svoj život.

"Moja je obaveza da brinem o drugima, o najbližim saradnicima, novinarima `Novosti` koji rade svoj novinarski posao, a postaju mete, mislim na svog zamjenika Sašu Miloševića i na urednicu biltena koji izdaje Srpsko narodno vijeće koji su izloženi velikim pritiscima - za njih se brinem", rekao je Pupovac.

Tagovi: