Еuforije nema na trpezi

Skuplja praznična trpeza

  • Izvor: ATV
  • 24.12.2023. 18:56

Praznična i novogodišnja euforija osjeti se i u najvećem gradu Srpske. Na prvu djeluje da se troši i časti u to ime, više nego obično. Ali, Banjalučani kažu da i nije baš tako.

- Koliku imam penziju toliko potrošim. Koliko mi zahtjeva, odnosno šta mi ostane od penzije. N: Kako vam se čine cijene u ovo pretpraznično vrijeme? Šta reći, a reći ono što je istina. Vrlo teško. 

- Osnovne namirnice su najveći problem, a ovo drugo sve Bože dragi, uklapamo se.

- Cijene su uglavnom sad sa popustom , manje više u svim prodavnicama. N: Prehrana? Prehrana imaju one akcije to je to. N: Je l' imate neki plan koliko ćete potrošiti za praznike? Već se troši. 

- N: Kako vam se čine cijene? Lošije nego prije, eto. Samo mogu to reći ništa drugo. N: U kom smislu lošije? Skuplje? Šta ste primijetili da je baš poskupjelo? Pa mlijeko, brašno, ulje, sve ono što treba. 

- Ove godine katastrofalno, veliki pomak ali na gore za nas potrošače. N: Šta vam se čini da je najviše poskupjelo, hrana. Ništa se ne dešava novo, hrana je osnova, pogotovo za ljude u našim godinama ona je otišla stvarno jako puno.  

- Meso, voće povrće, apsolutno sve.

To sve nije uspjela da ublaži ni kampanja "Društveno - odgovorni" Ministarstva trgovine i marketa u Srpskoj. Tako kažu u Udruženju za zaštitu potrošača. Oni smatraju da će nas praznici i trpeze ove godine koštati "debelo" više. 

"To je sigurno dvocifren iznos, negdje oko 15 odsto.Teško je sada ovog časa bazirati procjenu na egzaktnim podacima. Sigurno je da je ogroman raskorak između potrošačke korpe i zarade naših građana. Nama nedostaje ne samo oko Nove godine nego u ukupnom društvenom angažmanu jedna socijalna politika koja će pomoći onima koji u svim tim okolnostima teško mogu sastaviti kraj sa krajem", kaže Ostoja Kremenović, Udruženje za zaštitu potrošača.

Kraj godine se bliži, bez obzira na debljinu naših novčanika. Valja ga obilježiti, jer tako tradicija i običaji nalažu. Sve to u skladu sa novčanikom ili možda i malo svedenije nego prethodnih godina. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film