"Sitniji, ali zdraviji"

Sjeme iz Perua zakopala u stanarsku zemlju i uzgojila plavi krompir

  • Izvor: ATV
  • 07.10.2023. 19:23

Sjeme iz Perua zakopala je u stanarsku zemlju i uzgojila plavi krompir.

Jadranka Subotić iz Osretka nakon batata od koga pravi i baklavu, ponudu je obogatila još jednom vrstom kropmpira. Svi ga, priča, traže. Sitniji je od onog na koji smo navikli, ali i zdraviji. 

"Zato što podstiče probavu brže se sprema, lakše se sprema znači trošite manje vremena u kuhinji", priča Jadranka. 

Na sajmu danas i Gordana Dumanić. U njenoj kuhinji ljuske od jaja se ne bacaju. Njima obljepi flaše i prodajom popravlja kućni budžet. 

"Kad razbijem jaje onda ogulim untra onu opnicu mora biti kvalitetna ljuska malo da je jača, ne može tanka i slaba i onda to sušim, posle lomim lijepim na flaše", kaže Gorana.

U isto vrijeme, Goranu Jotanoviću treba što više flaša za bundevino ulje jer je nevjerovatno traženo. Vidio je da komšije u Еvropskoj uniji od toga lijepo zarađuju pa je i on krenuo sa tim poslom. Za litar ulja potrebna su tri i po kilograma suvih sjemenki. Cijedi ih svojom presom i proda s lakoćom. 

"Sijem oko 15 do 20 dunima tako u zavisnosti od godine imam prinos imam svoje kupce redovne. Nisam ni ja znao za to ulje pročitao sam koliko je zdravo koliko se pije", priča Goran Jotanović iz Prnjavora.

Sajam poput ovog u Stanarima odlična je prilika za promociju. A tu su i društvene mreže koje prave odličnu reklamu dok je ona najbolja zadovoljan kupac koji proširi priču. Kako kažu naši sagovornici iz Stanara, kada bi uspjevali i duplo više da proizvedu, sve bi prodali.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: