Pribinić kod Teslića

Samohrani otac zajedno sa tri sina želi da dovrši kuću

  • 01.07.2019. 21:15

U cik zore, svakog jutra, Dragan Miljanović stado od 50-ak ovaca vodi na ispašu. Od tog stada živi, prehranjuje troje djece i slabovidu majku. U zaseoku Zlata u Pribiniću, samohrani otac, sagradio je i kuću. Ono što zaradi od stada, kaže, nije dovoljno kako bi je i završio.

"Krov, najbitnije je to. Imam unutra nekih sitnica. Što se tiče namještaja vrata izmijeniti, podloge, staviti laminat", kaže samohrani otac Dragan Miljanović.

Kad nisu u školi, uz oca su i tri sina, Goran, Mitar i Vinko. Trojica braće u glas kažu da nije teško čuvati ovce. Spremni su da urade sve kako bi pomogli ocu da završe svoj skromni dom.

"Idemo, pomažemo čuvati ovce i sjednemo kada se umorimo", kaže 12-godišnji Vinko Miljanović

"Mi idemo najviše nekad u polja, a kad je zima ili kad snijeg padne onda idemo u šumu", priča o svojim obavezama Goran Miljanović, 13-godišnjak.

"Čuvam ovce, čistim kuću malo, perem suđe. Cijepamo drva, unesemo i slažemo", priča devetogodišnji Mitar Miljanović.

Priča o Miljanovićima stigla je i do Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe". Odlučili su da sav prihod i donacije od ovogodišnjeg teslićkog turnira "Trojka iz bloka" usmjere kako bi im pomogli.

"Pozivamo takođe naše sugrađane ko je u mogućnosti može i sam da pomogne direktno porodici, da li donacijom kroz namještaj, bijelu tehniku, može da pomogne porodici i mimo naše akcije", apeluje Vladimir Vuković iz humanitarne organizacije "Srbi za Srbe".

Najmlađi Mitar poželio je da ima novi krevet i školski pribor. Vinko dodaje bolje bi bilo da imaju nove prozore i bicikl. Goran je uz ove, imao i jednu posebnu želju. 

"Da se upišem u Teslić u fudbalski klub Proleter", priznaje Goran šta mu je najveća želja.

Četvorica Miljanovića, poslije teškog radnog dana, nemaju mnogo vremena za kućne poslove. O tome brine baka, kojoj je teško oštećen vid, pa im je potrebna i ženska ruka. Dječaci, kažu, i sada pomažu baki, ali kada se kuća završi i unutrašnjost obnovi, svi poslovi za njih biće pravo zadovoljstvo.