Hirurški tim

Prvi put u UKC Srpske izvedena laparskopska operacija jednjaka

  • Izvor: ATV
  • 07.11.2023. 14:12

Hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Republike Srpske, na čelu sa dr Goranom Janjićem, u saradnji sa timom hirurga Kurskog onkološko naučno-kliničkog centra G.Е. Ostroverhova iz Rusije, na čelu sa prof. dr Uglješom Stanojevićem, izveo je prvi put u ovoj zdravstvenoj ustanovi minimalno invazivnu laparoskopsku operaciju jednjaka.

Takođe, eminentni stručnjaci iz Rusije iskoristiće svoj boravak u u UKC-u Srpske da zajedno sa ljekarima ove ustanove izvedu minimalno invazivnu operaciju karcinoma debelog crijeva i pankresa, saopšteno je danas iz UKC-a Republike Srpske.

„Ove operativne procedure naši stručnjaci već izvode samostalno jer je laparoskopska hirurgija zlatni standard za pacijente. Ovom vrstom hirurgije omogućen je mnogo brži oporavak pacijenata u odnosu na klasičnu hirurgiju, te se vrlo brzo nakon urađenog operativnog zahvata pacijent vraća svojim svakodnevnim aktivnostima“, kažu u UKC-u.

Dodaju da im je čast da, nakon stručnjaka iz Amerike i zapadnih zemalja, stručnjaci iz Rusije operišu u Srpskoj, te da ljekari u UKC Republike Srpske usavršavaju svoje znanje i vještine kako bi pružili što bolju dijagnostiku i liječenje pacijentima.

"Pored dr Stanojevića u UKC Republike Srpske su i Jegor Grebjonk, zamjenik direktora Kurskog onkološkog naučno–kliničkog centra G.Е. Ostrovehova i dr Mariana Grebenkina, doktor anesteziologije i intenzivne njege Kurskog onkološkog naučno-kliničkog centra G.Е. Ostroverhova", saopšteno je iz UKC-a Srpske.


Pratite nas i putem Vibera