Istočno Sarajevo

Proslava Prvog maja uz roštilj i muziku

  • Izvor: ATV
  • 01.05.2024. 19:09

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. Maja, ove godine u nešto drugačijem izdanju. Osim što je nedostajalo sunca, još uvijek traje veliki vaskršnji post.

Na izletištima u okolini Istočnog Sarajeva nije bilo uobičajene gužve, ali ipak, bilo je i onih koju se odlučili na tradicionalno roštiljanje. 

Ove godine proslava 1. maja, praznika rada u isto je vrijeme kada i veliki Vaskršnji post, samo nekoliko dana prije najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

S tim u vezi, logično, da danas na izletištima u okolini Istočnog Sarajeva nismo zatekli veliki broj ljudi.

Iako nije bilo uobičajene gužve i slika na koje smo navikli, ekipa ATV-a je razgovarala sa ljudima pa tako zabilježila i jednu lijepu poruku.

- Ovdje brate ti je sve izmiješano. I muslimana i Srba i Hrvata, svega ima. Svi zajedno slavimo, ko kaže da ne možemo, možemo - pričaju građani.

Međunarodni praznik rada ili Prvi maj, je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta iskazuju opštu solidarnost radništva i obilježavaju sjećanje na dostignuća radničkog pokreta.

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namjerom obilježavanja sjećanja na demonstracije 1886. godine, održane u Čikagu. Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti. Na prostoru Zapadnog Balkana obilježavanje Prvog maja više se veže uz gozbu i slavlje u prirodi, a manje se veže za istorijsko sjećanje na dostignuća svjetskog radničkog pokreta, demonstracije i borbu za radna prava, te je zbog toga potrebno ukazivati na važnost ovog dana, njegovog značenja i njegove svrhe.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.