Problem

Porodica krenula na ljetovanje, vratili ih sa carine zbog jedne greške

  • Izvor: Mondo.rs
  • 18.06.2024. 08:55

Ljeto je pred vratima, a svi jedva čekaju da spakuju kofere i krenu na put.

Ali prije nego što to učinite, važno je da provjerite vaše dokumente kako biste izbjegli potencijalne probleme na granicama i aerodromima.

Jedna takva situacija desila se porodici iz Srbije koja je krenula u Grčku. Kako pričaju, oni su uplatili ljetovanje na Zakintosu, uzeli godišnje odmore i krenuli na put. Međutim, kada su stigli na aerodrom usledio je šok. Prilikom čekiranja zaposleni su uočili da je djetetu istekao pasoš. Kada su pogledali pasoš roditelji su shvatili da je djetetu pasoš izvađen prije četiri godine, a djeci mlađoj od tri godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine.

Majka troje djece nestala prije 7 dana: Očajna kuma moli za pomoć

Majka troje djece nestala prije 7 dana: Očajna kuma moli za pomoć

Tako su morali da se vrate sa aerodroma i potraže alternativno rješenje kako im ne bi propao uplaćeno ljetovanje. Sada pokušavaju po hitnom postupku da završe dokumenta, pa da autom otputuju do Zakintosa, jer avioni na toj relaciji idu na svakih 7 do 10 dana. Iz agencije su im rekli da će im u svakom slučaju sačuvati rezervisan apartman ukoliko uspiju da stignu bar na par dana i tako im ne propadne u potpunosti uplaćen aranžman.

Provjera dokumenata prije putovanja

Putovanje je uvijek uzbuđenje, ali može postati stresno ako niste dobro pripremljeni. Provjera vaših dokumenata prije putovanja može da vam uštedi mnogo vremena i problema na granici. Prije nego što spakujete kofere, provjerite vaše putne isprave:

  • da li je pasoš važeći,
  • da li je pasoš viziran, ukoliko putujete u državu za koju je potrebna viza,
  • da li imate druga dokumenta koja mogu zatražiti pogranični organi države u koju putujete,
  • da li je važeća vozačka dozvola,
  • da li je važeća saobraćajna dozvola,
  • da li je potrebna vakcinacija protiv određenih bolesti, ukoliko putujete u države za koje je neophodna vakcinacija ili na tropske ili slične destinacije.

Ukoliko putujete sa djecom, važno je provjeriti njihove pasoše, ako su izvađeni prije par godina, da li su istekli, jer dječiji pasoši kratko traju. Ovo je period važenja dječijih pasoša:

  • za djecu mlađu od 3 godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine,
  • djeci od 3 do 14 godina pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina,
  • djeci starijoj od 14 godina, kao i odraslim osobama pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Ako su gore navedeni dokumenti uredni, nakon toga provjerite koje uslove je potrebno ispuniti za zemlju koju planirate da posjetite. Ove informacije možete pronaći na sajtovima ambasada ili konzulata zemlje koju planirate da posjetite.

Takođe, možete se konsultovati sa agencijom za putovanja koja može pružiti dodatne informacije i savjete. Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odjeljku opštih preporuka objavljene su opšte preporuke prije putovanja.

Uslovi za putovanja

Takođe, važno je znati da svaka zemlja ima različite zahtjeve za važenje putnih isprava. Еvo šta trebate znati o Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Еgiptu i Crnoj Gori.

Pomogao ženi u nevolji, nije ni slutio ko je: Srpski fudbaler ga nagradio putem na ЕURO

Pomogao ženi u nevolji, nije ni slutio ko je: Srpski fudbaler ga nagradio putem na ЕURO

Ako putujete u Grčku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri mjeseca od trenutka kada planirate da napustite Grčku.

Za putovanje u Tursku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje 150 dana od dana kada planirate da uđete u zemlju.

Za ulazak u Španiju vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri mjeseca od datuma kada planirate da se vratite.

Za putovanje u Hrvatsku, vaš pasoš mora biti važeći najmanje tri mjeseca od datuma kada planirate da se vratite.

Za putovanje u Еgipat, potrebna vam je turistička viza, koju možete dobiti na aerodromima širom zemlje. Ako putujete preko aerodroma u Kairu, preporučuje se da ranije pribavite vizu preko diplomatskog predstavništva.

Za putovanje u Crnu Goru, možete ući sa važećim pasošem.

Ako vaša putna isprava nije važeća, možete biti spriječeni da pređete granicu, što može dovesti do otkazivanja vašeg putovanja. Takođe, ako ne ispunjavate uslove koje zahtijeva zemlja koju planirate da posjetite, možete biti odbijeni na granici, što može dovesti do dodatnih troškova i stresa.

Preporučuje se da ove informacije provjerite na zvaničnom sajtu nadležnog ministarstva ili da kontaktirate konzularno predstavništvo zemlje u koju putujete prije nego što krenete na put, savjetuje "Mondo".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: