Peku kesten, stigla jesen. Ovaj je stih poznat generacijama Banjalučana.
Kad se lišće u alejama zažuti na ulicama se pojave tezge sa pečenim kestenjem, kraj kojih rado zastaju šetači. I tada znamo da je ljetu došao kraj.
Iako ljeto, kalendarski, još traje i potrajaće još dva dana, u Banjaluci je meteorološki jesen već uveliko počela. Kiša sve češće pada, šetača je na ulicama sve manje i svi nekako žure kući, da se zavuku pod dekicu i uživaju u toplini doma, piše Srpskainfo.
Ali, šta je jesen bez pečenog kestena! Ljubiteljima ove poslastice ne smeta ni to što će, guleći kestenje, možda ogaraviti prste. Sve je to dio ugođaja.
Pečeni kesten se prodaje po cijeni od 30 KM po kilogramu, ali niko ne kupuje kilogram pečenog kestenja, tako da je tačnija informacija da fišek kestenja od 100 grama košta 3 marke.
Skupo? Onom ko voli nije. Ili što bi rekao stari narod: ćeif nije skup.