Ranko i Ljiljana

Patent Dobojlije iznikao iz ljubavi: Bicikl i invalidska kolica

  • 12.08.2024. 20:11

Bicikl i kolica u jednom patent je Dobojlije Ranka Tomanića za kojim se svi okreću. Invalidska kolica, umjesto prednjeg točka bicikla kriju nesvakidašnju ljubavnu priču. Supruzi, koja boluje od multipla skleroze. Ranko nije htio da uskrati uživanje u vožnji.

"Jednu šipku sa navojem sam učvrstio na kolica gdje sam skinuo sa bicikla prvi točak gdje sam vilicom pričvrstio šipku i to je ostalo tako s tim što ovdje kad odvrnem onda mogu da rastavim“, kaže Tomanić.

Njih ništa ne može da rastavi. Ni pogibija sina, ni Ljiljanina bolest. U kolicima je od kraja 80-ih. Sva briga od tada je na Ranku.

Jednostavno najbolji, jednostavno Nole

Jednostavno najbolji, jednostavno Nole

"Čovjek je glavni on je majstor za sve ja mogu samo gledati i slušati. Znači puno čovjek što mene čuva ovoliko dugo već", kaže Ljiljana Tomanić.

Iako bolesna Ljiljana je nakon gubitka sina rodila dvije kćerke. Digli su se iz pepela uprkos okruženju koje nije bilo blagonaklono.

"Ja to nisam prihvatio nego sam riješio da ostavim nju sa sobom i preuzeo sam odgovornosti na sebe s tim da sam se uhodao. Ona ne može sama ni da jede pije, da se okupa, obuče ništa od toga to sve moram ja“, kaže Ranko Tomanić.

Tjentište upravo - požar ne miruje

Tjentište upravo - požar ne miruje

I ništa mu nije teško. Prije posljednjeg patenta plašio se ismijavanja ali je izazvao divljenje. 

Oboje gaze osmu deceniju. Dnevno na svom patentu pređu više od deset kilometara. Bračna kilometraža seže od 70 ih. Odoljeli su svim iskušenjima i podigli dvije kćerke koje su im podarile unučiće. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: