Sveštenik

Otac Predrag Popović o smislu života koji brzo prođe i žaljenju za onim što ne možemo vratiti

  • Izvor: Blic
  • 18.06.2024. 14:02

Otac Predrag Popović je sveštenik SPC čije propovijedi na društvenim mrežama prati na stotine hiljada ljudi. On svojim govorima, primjerima i iskustvom iz dugogodišnje službe doprinosi da bolje razumijemo stvarnost i pravoslavnu vjeru.

Otac Predrag Popović svojim riječima i djelima podstiče na razmišljanje i djelanje.

O porodici i djeci, suštini i smislu života, o tome čega treba da se oslobodimo da bismo bili srećni… mnogo se korisnih stvari može naučiti od oca Pređe, duhovnog  influensera. Nedavno je u videu na Instagramu ispričao priču o smislu života koji brzo prođe, o kompromisu koji svi pravimo i žaljenju koje osjetimo kad shvatimo da je vrijeme nemoguće vratiti, piše Sensa.

– Imami primjer čovjeka koji živi život onako kako su njegovi roditelji njemu rekli. Da završi školu, da bude dobar, da se oženi ili uda. Idu pitanja: ’Kada ćeš da se udaš?’, ’Kad ćeš da se oženiš?’. Kada to obaviš, onda slijedi ’Kada ćeš da rodiš dijete?’, pa kada i to dobiješ, onda pitaju ’Kad će drugo? Kad će treće?’ Kad se to odradi, ti se trudiš kao mlad čovjek nešto i da stvoriš, nešto i da napraviš, za djecu, za porodicu, kad ćeš ako nećeš kad si mlad. Nemaš kad (vremena) za mnoge važne stvari. Tu porodicu ne vidiš zato što opet gledaš da nešto stvoriš, da nešto imaš. Kad to prođe, onda dođu unučići, i za tili čas ti dođeš u neko doba, i onda kreneš da razmišljaš šta si u životu uradio, šta u životu nisi uradio. Pa si onda shvatio da si mnogo puta u životu nešto želio, a da ti se to nije dozvolilo zato što su ti rekli ’nemoj ovo, nemoj ono’, ‘ovi će da kažu ovo’, ‘oni će da kažu ono’. I tako čovjek pravi kompromise, i onda negdje u nekom trenutku shvata da je debelo negdje pogriješio. Pravio si kuću, propustio si porodicu. Djeca su odrasla, otišla su od kuće, ostala ti kuća. Kaže meni čovjek: ’Oče, mene djeca ostavila!’ Šta si ulagao, u šta si ulagao, šta si radio, to i imaš. Šta se žališ sad? – završio je otac Peđa ovu poučnu priču o životu koji začas prođe i koji treba živjeti po svojim a ne po tuđim pravilima i željama.

Pratite nas i putem Vibera