Podrška porodiljama

Opština u BiH za novorođenče daje i do 10 hiljada KM

  • Izvor: Agencije
  • 31.01.2024. 17:46

U posljednje vrijeme sve više opština i gradova u FBiH povećava iznose jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama, a zadnja u nizu je opština Prozor/Rama čije je Opštinsko vijeće u utorak donijelo odluku da visina jednokratne novčane pomoći iznosi 1.000 maraka za prvo novorođenče.

Prema donesenoj Odluci o utvrđivanju prava i dodjeli jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete u 2024. godini, ta se pomoć povećava za svako novorođeno dijete, pa tako visina jednokratne novčane pomoći za drugo dijete iznosi 1.500 KM, treće i svako sljedeće 2.000 KM, a za deseto novorođeno dijete 10.000 KM.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je planiralo, a Vlada FBiH utvrdila 16 miliona maraka u budžetu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.


Zelenski dobio

Zelenski dobio "odbijenicu" u svojoj zemlji?

Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da je riječ o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u FBiH.

To će biti i prvi put da se planira podrška majkama porodiljama sa nivoa FBiH.

Osim toga, putem redovnog tekućeg transfera nižim nivoima vlasti, odnosno kantonima, iz budžet Vlade FBiH, predviđen je uslov svim kantonima da dio tog transfera usmjere na provođenje i podršku natalitetnih politika, odnosno politika usmjerenih na jačanje porodice.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: