FHMZ

Oluja prijeti da izazove novi haos u BiH: Pratite njeno kretanje

  • Izvor: Radio Sarajevo
  • 08.10.2024. 22:57

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine objavio je narandžasto upozorenje za jaču kišu koja se očekuje 9. oktobra na zapadu, sjeveru i istoku Hercegovine, kao i na jugozapadu i dijelu centralne Bosne.

Upozorenje se odnosi na vremenski period od 01:00 do 11:00 sati.

Prognozira se da će padavine iznositi između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, a ovo upozorenje dolazi usljed trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta.

Politički potresi drmaju Njujork - još jedna ostavka

Politički potresi drmaju Njujork - još jedna ostavka

Bh. meteorolozi su istakli da padavine uskoro zahvataju zapadne i jugozapadne dijelove Bosne i Hercegovine. U ranijoj prognozi na njihovoj stranici detaljno su označili potencijalno ugrožena područja, uključujući šire područje Čvrsnice, Prenja i pojas sjeverno od Mostara.

"Nadamo se najboljem i da ovaj talas kiše bude manje opasan nego protekli," poručili su meteorolozi, piše "Radio Sarajevo".

Federalni štab civilne zaštite donio je hitnu naredbu o evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva sa ugroženih područja Opštine Jablanica i Grada Konjica. Ova mjera je uslijedila zbog najavljenih padavina koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti građana.

Opsadno stanje u Zagrebu: Pucano na Dom zdravlja

Opsadno stanje u Zagrebu: Pucano na Dom zdravlja

Građani se pozivaju na oprez i praćenje najnovijih informacija o vremenskim uslovima kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.

Pratite kretanje oluje prema Bosni i Hercegovini na linku OVDJЕ.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: