Sarajevo

Nove dobre vijesti za pojedine penzionere: Moguća jednokratna pomoć

  • Izvor: Agencije
  • 11.06.2024. 19:29

Premijer FBiH Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održali su danas sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u FBiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul, saopštio je kabinet Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sastanak je održan u sjedištu Vlade, a prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda PIO/MIO.

Tema razgovora bilo je poboljšanje položaja penzionera u FBiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije.

Nakon razmatranja prioritetnih zahtjeva penzionera, zaključeno je da će Vlada FBiH raditi na iznalaženju najboljih mogućih rješenja s ciljem da se u federalnom budžetu za ovu godinu osiguraju sredstva za isplatu jednokratne finansijske podrške penzionerima.

Pogledajte hapšenje osumnjičenih u akciji ”Roleks”

Pogledajte hapšenje osumnjičenih u akciji ”Roleks”

Takođe, u skladu sa iskazanim opredjeljenjem Vlade, biće preduzete aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za banjsko liječenje penzionera, što je važan segment u osiguranju zdravstvene podrške ovoj kategoriji stanovništva.

Kad je riječ o izmjenama zakonskih rješenja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, zaključeno je da će o ovom pitanju biti nastavljen razgovori predstavnika penzionera te resornog federalnog ministarstva i Federalnog zavoda PIO/MIO, a s ciljem sagledavanja svih mogućnosti radi poboljšanja cjelokupnog sistema PIO.

Dodik: 9. januar ostaje Dan Republike, a 15. februar će se slaviti kao Dan državnosti

Dodik: 9. januar ostaje Dan Republike, a 15. februar će se slaviti kao Dan državnosti

Takođe, potvrđen je nastavak aktivnosti na formiranju vijeća penzionera FBiH, čija uloga bi bila vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera te afirmacije i zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu. U skladu sa zaključcima sa posljednje sjednice Vlade FBiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u roku od tri mjeseca će sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza kantonalnih udruženja umirovljenika u FBiH usaglasiti tekst sporazuma o osnivanju ovog vijeća, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje.      

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: