Otkrivena "tajna"

Nosio ih decenijama: Cipele patrijarha Pavla kriju srceparajuću tajnu

  • Izvor: Kurir
  • 15.07.2024. 08:56

Patrijarh Pavle bio je jedna od najvoljenijih ličnosti. Poznato je da nije volio povlastice ni skupe poklone. Nije želio da ga voze, već je skoro uvijek koristio gradski prevoz.

O svojoj odjeći je uvijek vodio računa, nikoga nije umarao, a zanimljiva priča krije se iza njegovih cipela. Nosio ih je 30. godina i krile su veliku tajnu.

Tajna cipela

Patrijarha Pavla, 44. vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve, voljeli su vjernici širom Balkana, a poštovali čak i oni koji nisu religiozni. Iza njega ostale su mnogobrojne anegdote, a ovo je jedna od njih.

Naime, iako je nosio skromnu odjeću, patrijarh Pavle je uvijek imao lijepe cipele - lake, udobne i besprijekorno čiste.

Njima je "tabanao uzduž i poprijeko" po Beogradu čak i kada je zašao u neke ozbiljne životne godine, a prestoničani mogu i danas da posvjedoče da je umio često i da potrči, naročito kada je trebalo da stigne tramvaj.

Kako navodi Istorijski zabavnik, te "lijepe" cipele je nosio 30 godina. Jednom prilikom, neko je patrijarha pitao za njegove neobične cipele.

- Jeste, udobne su, mogu u njima dugo da pješačim - rekao je.

- Gdje ste ih kupili?

- Еh, kupio! - odmahnuo rukom patrijarh Pavle kao da time stavlja tačku na razgovor.

Kasnije su ljudi bliski poglavaru srpske crkve otkrili istinu o ovom neobičnom komadu kože. Riječ je zapravo bila o ženskim čizmama - patrijarh ih je pronašao bačene blizu kuće svoje sestre i, vidjevši da su stare, ali očuvane, pokupio. Nakon toga je, u svojoj maloj radionici, od njih napravio cipele za sebe.

Malo ko ovo zna, ali patrijarh Pavle je bio vješt obućar i često je popravljao, ali i pravio cipele za sebe. Priča kaže da ga je zanatu naučio neki obućar u blizini Patrijaršije, ali ima i onih koji tvrde da je vještinu stekao u manastiru.

Kako bilo, znao je da popravlja i pravi obuću, a nakon toga, štedljiv kakav je bio, smatrao je da nema potrebe da više kupuje cipele i tako crkvi "pravi štetu".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: