"Trojan"

Muškarci oprez! U ovim kondomima su pronađene kancerogene supstance - izazivaju rak testisa i bubrega

  • Izvor: Kurir
  • 10.09.2024. 17:16

Kondomi "Trojan", koji se reklamiraju kao "Američki kondom broj 1“ našli su se u centru kontroverze zbog optužbi da sadrže opasne hemikalije poznate kao PFAS, koje su povezane s rizikom od raka.

Ove tvrdnje iznijete su u novoj grupnoj tužbi podnijetoj u ponedjeljak na saveznom sudu u Menhetnu.

Tužilac Metju Gudman, koji je pokrenuo postupak protiv kompanije Črč end Vajt iz Nju Džersija, tvrdi da su trojanski kondomi koje proizvodi ova kompanija toksični i neprikladni za upotrebu. Nezavisno laboratorijsko testiranje ultra tankih kondoma kupljenih u apoteci na Menhetnu otkrilo je prisustvo PFAS (per i polifluoroalkil supstanci), što je izazvalo zabrinutost među potrošačima.

"Na osnovu etikete, vjerovao sam da su proizvodi bezbjedni za upotrebu na genitalijama“, izjavio je Gudman u tužbi, napominjući da bi izbjegao kupovinu ovih kondoma da je znao za prisustvo opasnih hemikalija. On sada traži najmanje 5 miliona dolara odštete za sebe i druge kupce širom Sjedinjenih Američkih Država.



PFAS, poznate kao „zauvijek hemikalije“ zbog njihove otpornosti na razgradnju u ljudskom tijelu i okolini, povezane su s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Studije su pokazale da ove hemikalije mogu izazvati povišen holesterol, nisku porođajnu težinu kod novorođenčadi, smanjen imunološki odgovor na vakcine, kao i rak bubrega i testisa. Ove supstance se nalaze u brojnim potrošačkim proizvodima, uključujući kozmetiku, neljepljive tiganje i odjeću otpornu na mrlje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: