Višegrad

Luka (18) otvorio farmu: Kupili su mi konja, to mi je bila želja oduvijek

  • Izvor: RTRS
  • 01.08.2024. 20:33

Luka Sikirić iz Vardišta kod Višegrada, jedan je od najmlađih domaćina i poljoprivrednih proizvođača u Srpskoj. Nedavno je napunio osamnaest godina, a već uspješno razvija gazdinstvo uzgajajući muzne krave. U maju je završio srednju školu i sa zvanjem tehničar CNC tehnologije, nuđen mu je posao u inostranstvu, odlučio je ostati u rodnom kraju.

Vardište, na granici sa Srbijom od Višegrada je udaljeno dvadesetak kilometara. Za osamnaestogodišnjeg Luku Sikirića, to je odlično mjesto za život i bavljenje poljoprivredom. Odvažnost da o zemlje dobije najbolje, s maksimom "grad hvali, a u selu živi" iz godine u godinu sve su vidljiviji rezultati napretka gazdinstva.

- Uglavnom meni se dopada taj život i ponosan sam što sam ovdje i što sam tu odrastao - kaže Luka Sikirić.

A, kako je odrastao tako je i ostvarivao svoje snove uz podršku oca, majke i brata. Na imanju je šest muznih krava, dvoje teladi, bik, ovce, svinje. S punoljetstvom stiglo, blago se i uvećalo. Dugo priželjkivano se i ostvarilo. Poklon od ukućana ga je posebno obradovao.


- Kupili su mi konja to mi je bila želja oduvijek i ove godine se ostvarilo - dodao je Luka.

Po završetku škole mogao je da bira, posao u inostranstvu ili da ostane u Srpskoj. Nije se dvoumio, zaposlio se u Višegradu u jednoj od fabrika gdje radi za šta se i školovao. Zadovoljan i s poslom, ali i gazdinstvom. Obaveze su brojne, kaže – s dobrom organizacijom sve se stiže. Uz ocjenu da podsticaji dobro dođu, vjeruje da će biti više i podrške poljoprivrednicima.

- Daju nam podsticaje za muzne krave i premije za mlijeko opština a i republika nam pomaže - poručio je Luka Sikirić.

Htjela sam medalju, za pokojnog oca! Anđela u suzama, zbog biološkog muškarca morala da pred meč

Htjela sam medalju, za pokojnog oca! Anđela u suzama, zbog biološkog muškarca morala da pred meč

Luka s ukućanima, mljekari u Štrpcima kod Rudog, svako dva dana preda oko 150 litara mlijeka. Uz svakodnevni trud, planova je mnogo, prioritet je podići štalu sa znatno većim kapacitetom i boljim uslovima stoku. Najmlađi domaćin, naučeno od starijih mudro primjenjuje što opisuje u nekoliko riječi : "Ko radi ne boji se gladi"!

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: