Doboj

Lovci pažljivo biraju svoje četvoronožne pratioce

  • Izvor: ATV
  • 19.10.2024. 19:58

Lovni terijeri, jazavičari i sve vrste goniča. To su pasmine pasa koje lovci koriste pri lovu na divlje svinje. Za svakog lovca je njegov  odabir najbolji.

Damjan i njegova porodica vjerni su srpskom trobojnom goniču, Senad, prednost daje terijerima.

"Terijer, on je poseban, on je neustrašiv, tvrdoglav je, a ako ga utreniraš dobro i bude poslušan onda stvarno drži. Na divlju svinju je aktivan", kaže Senad Rahić.

"Gone dosta dugo, pametni su hoće se vratiti", naglašava Damjan Jelić iz Teslića.

Ponos Srpske: Đaci iz Prijedora treći na takmičenju NASA

Ponos Srpske: Đaci iz Prijedora treći na takmičenju NASA

Od izbora pasmine do lovišta put nije lak. Uz dobru dresuru gleda se svaki detalj. 

"Oblik glave, pigmentacija oka, muskulaturu, kompletnu mišićnu masu, čvrstinu leđa uglove, stavove, hodove, zubalo naravno, da li je potpuno makazasto, da li je njegovana dlaka, socijalizaciju psa", objašnjava Radenko Božić, međunarodni kinološki sudija.

Treba da budu i izdržljivi i poslušni. Ne smiju da budu plašljivi na pucanj, objašnjavaju lovci. Te osobine testiraju na poseban način.

"Onda se ulazi u ograđen prostor, gater površine 30 dunuma gdje se nalazi jeda divlja svinja, pas se pušta, ima 5 minuta vremena da pronađe divlju svinju, na to se dodaje 10 minuta da drži svinju, da oblajava“, kaže Vedran Božičković iz Kinološkog društva prim dr Zoran Janjušević iz Doboja.

SDS tone, Miličević ćuti

SDS tone, Miličević ćuti

Cilj je da savladaju lovcima nepristupačan teren, lavežom daju znak da su pronašli divljač i drže je u mjestu kako bi lovci  prišli bliže mjestu odstrela. Osobine im se ispituju dvaput godišnje. Oni koji ih savladaju posla imaju, jer samo u dobojskom lovištu u ovoj godini u planu za odstrel je 205 jedinki divlje svinje. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: