Sarajevo

Kriza za krizom u BiH: Sada fali obrazaca za rodne listove i državljanstva

  • Izvor: Kliks
  • 05.06.2024. 15:30

U FBiH zabilježena je nestašica obrazaca za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga rođenih i uvjerenja o državljanstvu.

Ovaj problem je nastao zbog čekanja na usvajanje budžeta FBiH za 2024. godinu, što je odgodilo proceduru nabavke obrazaca.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je nadležno za ovu nabavku, izjavilo je za "Kliks" da je postupak nabavke pokrenut i da će obrasci biti isporučeni lokalnim zajednicama u najkraćem mogućem roku kako bi se izbjegle neprijatnosti za građane.

Građani su se žalili na nemogućnost podizanja uvjerenja o državljanstvu zbog nedostatka obrazaca.

Djeca pronašla nešto što je fasciniralo naučnike

Djeca pronašla nešto što je fasciniralo naučnike

Iz Ministarstva su objasnili da zbog neusvajanja budžeta za 2024. godinu nisu mogli ranije pokrenuti procedure nabavke. Ali, odmah po usvajanju budžeta, procedura je pokrenuta.

Prema odluci Vlade FBiH, Javno preduzeće Novinsko-izdavačka organizacija “Službeni list BiH” zaduženo je za štampanje i distribuciju matičnih knjiga i izvoda za sve opštine i gradove u FBiH. Ministarstvo je pokrenulo kompleksnu proceduru nabavke sa “Službenim listom BiH,” što je rezultiralo zaključivanjem ugovora o nabavci za 2024. godinu.

Iz Ministarstva su napomenuli da vrijeme pokretanja nabavke zavisi od usvajanja budžeta, na šta oni nemaju uticaja. Ipak, FMUP čini sve što je u njihovoj nadležnosti da isporuka obrazaca bude izvršena što prije.

Porodično stablo Vladimira Putina: Odakle je i ko su mu preci

Porodično stablo Vladimira Putina: Odakle je i ko su mu preci


Pratite nas i putem Vibera