Naredne sedmice toplo vrijeme

Kraj oktobra možda donosi i snijeg

  • Izvor: Mondo.rs
  • 13.10.2024. 12:02

Sljedeća nedjelja će donijeti raznovrsne vremenske uslove sa izraženom temperaturnom inverzijom i prisustvom hladne košave, dnevne temperature biće između 15°C i 20°C, pružajući prijatne uslove tokom većeg dijela dana. Međutim, jutarnje temperature će biti znatno hladnije, u rasponu od 5°C do 10°C.

Meteorolog Ivan Ristić sredinom nedjelje najavljuje udar hladne košave.

"Promjene u globalnoj atmosferskoj cirkulaciji rezultirale su dominacijom umjereno-kontinentalne klime u našem regionu. Tokom sljedeće nedjelje, sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona će značajno uticati na vrijeme. Ovi anticikloni donose stabilne atmosferske uslove, ali i promjene u temperaturi", navodi Ristić.

Počela da živi na selu, pa zakukala: Seljaci su vrlo kvarni, 'dobre seljačke duše' - malo sutra

Počela da živi na selu, pa zakukala: Seljaci su vrlo kvarni, 'dobre seljačke duše' - malo sutra

Marko Čubrilo najavljuje, takođe, stabilno vrijeme u našem dijelu Еvrope biti pod uticajem stabilnog i jakog anticiklona, koji će uslovljavati suvo vrijeme.

"Do oko 25. oktobra vjerovatno će vrijeme ostati stabilno, s hladnim noćima i jutrom, ponegdje uz pojavu magle, dok su na visokim kotlinama planina preko 1.500 metara nadmorske visine, moguće i prizemne mrazeve. Tokom dana očekuje se malo do umjereno oblačno ili pretežno sunčano vrijeme uz vrlo prijatne temperature", objašnjava Čubrilo.

Birmančević u programu uživo daje izjavu, a u svlačionici grmi Baja Mali Knindža!

Birmančević u programu uživo daje izjavu, a u svlačionici grmi Baja Mali Knindža!

Maksimalne temperature će se kretati od 14 do 23 stepena Celzijusa, dok bi na jugu regiona lokalno moglo biti i oko 26 stepeni Celzijusa. Dodaje i da će u periodu od 18. do 20. oktobra u košavskom dijelu regiona moguć pojačan jugoistočni vjetar.

"Oko 25. oktobra postoji mogućnost pogoršanja vremena i jačeg zahlađenja, koje bi po trenutnim podacima planinama regiona moglo donijeti i prvi konkretniji snježni pokrivač. Kako je to za sada jako dalek period, nema potrebe suviše pričati o tome, već valja uživati u narednih desetak dana koji će donijeti lijepu stranu jeseni", zaključuje Čubrilo.

(Mondo)

Pratite nas i putem Vibera