Dobojsko selo

Kožuhe dobile teretanu

  • Izvor: ATV
  • 22.08.2024. 20:03

Sprave za vježbanje stigle su u dobojsko selo Kožuhe. Bicikl, pokretna traka, pilates lopte, dostupni su mještanima u sali seoskog fudbalskog kluba.

Dok se spremaju za jesenje radove, berbu šljiva i pripremu silaže,  Zorka i Staniša sjećaju se kako se u njihovo vrijeme vježbalo. Za sprave se nije znalo, ali kondicije nije manjkalo. 

„Ma kakvi vježbati, išla sam vježbati po kopanju ništa drugo. Radilo se, čuvalo se marve, kopalo se, sijalo se“, rekla Zorka Radišić.

"Išao sam u školu po 8 kilometara tako sam održavao kondiciju. Za mene je bolja kondicija ovako u prirodi raditi poljoprivredu, jer svaki dan si na nogama i rukama, radi se svaki dan“, kaže Staniša Vukašinović.

Dok stariji s tugom gledaju zarasle njive, i pitaju se ko će u selu u teretanu, mlađi se raduju. Druga su vremena, to će ih natjerati da izađu iz kuće.

„Nije to kao što je nekad bilo, ti neki teški seoski poslovi gdje kažu da smo imali neku aktivnost, tako da, sigurno će dobro doći“, rekao je Čedomir Gostić. 

Mjesnoj zajednici, čiji je teretana projekat,  ostaje da još malo urede prostor. Dovešće i fitnes trenera da ih obuči. 

 „Da vrše trening vježbe i ovako ko god bude htio, napravićemo radno vrijeme, biće sve besplatno“, navodi Vojo Jovanović, predsjednik MZ Kožuhe.

Sve je dio projekta grada i UNDP-a vrijednosti oko 12 000 maraka. Ideja je za primjer kažu gradske vlasti.

„Ja izuzetno podržavam ovakve stvari, ovo je zaista jedan lijep primjer koji treba da slijede u drugim MZ jer koliko vidim nažalost samo se otvaraju kafići, kockarnice“, rekao je  Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja. 

Nakon mini fitnes centra u Kožuhama imaju još ideja. Bežični internet i solarna elektrana su neki od planova.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: