Postoje izuzeci za bankarsku tajnu

Ko ima pravo da pristupi bankovnom računu pokojnika?

  • 17.09.2024. 15:15

Zakonski nasljednici nakon smrti roditelja, ili drugog člana porodice, često traže pristup informacijama o bankovnom računu preminulog. Zakon o bankama u Srbiji uređuje različite aspekte bankarskog poslovanja, uključujući obaveze čuvanja bankarske tajne, ali i izuzetke od ovog pravila i način na koji treba postupati sa povjerljivim podacima klijenata.

Iz kancelarije Stojković Advokati kažu da su imali slučaj gdje je kćerka preminulog klijenta banke, koja je strani državljanin, željela da sazna stanje na bankovnom računu svog pokojnog oca u Srbiji prije pokretanja ostavinskog postupka.

Otac Sergeja Trifunovića uputio oštre riječi hrvatskoj policiji

Otac Sergeja Trifunovića uputio oštre riječi hrvatskoj policiji

"Ona je dala ovjereno specijalno punomoćje advokatu, omogućujući mu da pristupi banci, zatraži informacije i primi potrebne podatke u njeno ime. Advokat je podnio zahtjev banci, prilažući specijalno punomoćje, dokaz o identitetu klijenta, dokaz o smrti i dokumentaciju koja potvrđuje nasljednički status. Uprkos tome, banka je odbila da dostavi tražene informacije prije okončanja ostavinskog postupka i donošenja ostavinskog rješenja", navode advokati.

Šta podrazumijeva bankarska tajan?

Bankarska tajna obuhvata sve informacije koje se odnose na lične podatke, finansijsko stanje, transakcije i vlasništvo ili poslovne veze klijenata sa tom ili drugim bankama.

Dok sa jedne strane propisi određuju šta je bankarska tajna, sa druge se definiše šta ne spada u ovu kategoriju. Bankarska tajna ne mogu biti javni podaci i informacije dostupne zainteresovanim licima sa opravdanim interesom iz drugih izvora, kao i konsolidovani podaci na osnovu kojih se ne otkriva identitet pojedinačnog klijenta.

Gugl tajno snima sve što govorite: Еvo kako da isključite tu opciju

Gugl tajno snima sve što govorite: Еvo kako da isključite tu opciju

U tu kategoriju spadaju i informacije o akcionarima banke i visini njihovog učešća u akcionarskom kapitalu banke, kao i informacije o drugim licima sa učešćem u banci, bez obzira na to da li su klijenti, zatim podaci koji se odnose na urednost ispunjavanja obaveza klijenta prema banci.

"Zakon izričito propisuje da banke, njihovi zaposleni, spoljni revizori i sva druga lica koja zbog prirode posla imaju pristup povjerljivim informacijama ne smiju te podatke saopštavati trećim licima, niti ih koristiti na način koji je suprotan interesima banke i njenih klijenata. Ova obaveza čuvanja bankarske tajne ostaje na snazi čak i nakon prestanka radnog odnosa ili poslovne saradnje koja je omogućila pristup takvim podacima", objašnjavaju advokati.

Postoje izuzeci

Međutim, postoje određene situacije u kojima banka može otkriti informacije zaštićene bankarskom tajnom. Obaveza čuvanja bankarske tajne ne postoji kada se otkriće vrši na osnovu odluke ili zahtjeva nadležnog suda, ili je neophodno za potrebe ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, organa nadležnog za borbu protiv organizovanog kriminala ili organa nadležnog za sprečavanje pranja novca, u skladu sa važećim zakonima.

Ženi dosadio muž pa hoće da ga mijenja: Еvo šta u oglasu traži za njega

Ženi dosadio muž pa hoće da ga mijenja: Еvo šta u oglasu traži za njega

Izuzetak od pravila je bitan i u vezi sa imovinskim postupkom, na osnovu zahtjeva staraoca imovine ili konzularnih predstavništava stranih država, pod uslovom da su podneti pisani dokumenti kojima se dokazuje opravdani interes.

"Otkriće se vrši u vezi sa izvršenjem naloga nadležnog organa na imovini klijenta banke ili kada je potrebno regulatornim tijelima u Srbiji radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti. Potrebno je i nadležnom organu u vezi sa kontrolom obavljanja platnog prometa kod pravnih i fizičkih lica koja obavljaju djelatnost, u skladu sa propisima kojima se uređuje platni promet. Podaci se mogu dati Poreskoj upravi, u skladu sa propisima kojima se uređuju poslovi iz njene nadležnosti ili organu nadležnom za kontrolu deviznog poslovanja. Otkriće se vrši na zahtjev organizacije za osiguranje depozita, u skladu sa zakonom kojim se uređuje osiguranje depozita", navode pravnici.

(Biznis.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.