Bolnica Sveti Vračevi

Hirurzi iz Bijeljine i Beograda izveli složenu operaciju karcinoma

  • 05.10.2018. 11:49

Na hirurškom odjeljenju Javne zdravstvene ustanove bolnica "Sveti Vračevi" u Bijeljini urađena je operacija metastatske bolesti trbušne maramice kolorektalnog karcinoma sa kombinacijom zagrijane hemioterapije.

Operaciju su izveli hirurg sa Vojno medicinske akademije /VMA/ iz Beograda Miroslav Mitrović i hirurzi bijeljinske bolnice. 

Direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović rekao je Srni da se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ovakva operacija ne radi ni u svim najelitnijim svjetskim zdravstvenim ustanovama. 

"Nakon hirurškog odstranjivanja metastaza peritoneuma /trbušne maramice/, procedura je nastavljena korištenjem zagrijane hemioterapije koja se aplikuje unutar trbušne duplje /HIPEC/. Ovu proceduru je uradio doktor Dušan Ristić sa VMA. Pacijent se sada osjeća sasvim dobro", rekao je Maksimović. 

Maksimović je istakao da su hirurzi bijeljinske bolnice obučeni i spremni da samostalno urade ovakve operacije i izrazio nadu da će ovakve procedure uskoro postati standardne u bijeljinskoj bolnici. 

"Ljekari bijeljinske bolnice idu u korak sa savremenim dostignućima medicine", naglasio je Maksimović. 

Prema njegovim riječima, kurativni tretman kod selektovane grupe pacijenata sa peritonealnom karcinozom jedan je od posljednjih terapijskih modaliteta razvijenih u okviru onkološke hirurgije. 

On je objasnio da je HIPEC metoda djelovanja na ćelije karcinoma u kombinaciji lijekova citostatika sa visokom temperaturom i da ta tehnika povećava efikasnost terapije kod karcinoma nekoliko puta. 

Hipertermijska intraperitonealna hemioterapija se široko koristi u liječenju karcinoma jajnika, debelog crijeva i raka pankreasa.