Srbi za Srbe

Gubitak majke, požar, poplava, isključena struja - Porodica Đurašinović kod Novog Grada treba pomoć

  • Izvor: Agencije
  • 12.07.2024. 10:26

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za porodicu Đurašinović iz Donjeg Vodičeva kod Novog Grada.

Rajko Đurašinović, zajedno sa sinovima Nenadom (14), Stefanom (13) i Draganom (11) živi u vrlo teškim uslovima.

Majka Biljana preminula je prije nekoliko godina od posljedica korona virusa. Nedostatak njene ženske ruke vidljiv je na svakom koraku trošnog doma porodice Đurašinović.

„Ništa više nije kao prije, od kad majke nema teže je sve. Mnogo nam nedostaje”, poručili su dječaci koji dane provode učeći, igrajući fudbal i nadničeći sa ocem.

Samohrani otac Rajko kaže da je njegovu porodicu zadesila teška sudbina, piše Mondo.

„Takva nas je sudbina zadesila, ostadoše mi djeca sam da ih hranim, da radim za njih i guram dalje. Nikako nisu podnijeli njen gubitak. Teško je i meni, a kamo li njima. Pokojna supruga i ja podigli smo sedmoro djece, ali starija, Bogu hvala, pođoše svojim putem”, ispričao je Rajko.

Rajko je borac prve kategorije Vojske Republike Srpske, u ratu je učestvovao četiri godine. Iako prima borački dodatak i skromnu pomoć, prinuđen je, da bi preživjeli, stalno da nadniči. I to sa djecom!

„Momci rade sve, nemam šta reći za njih. Iako su još u osnovnoj školi, idu svuda sa mnom. Neće, ipak, niko da ih plati kao mene. Ako ja uzmem 50 maraka, njima daju po 20. Ali eto, borimo se. Držimo ovce i svinje, obrađujemo zemlju. Bar gladni da nismo”, dodaje Rajko.

Da nesreća na nesreću ide dokazuje i njihov slučaj. Osim gubitka majke i supruge, suočili su se i sa vatrenom stihijom koja je progutala maltene sve što su imali, primoravši ih od nule da krenu. Povrh svega, već godinu dana su bez struje zbog duga.

„Ubi nas vlaga. I voda kad krene odozgo sa brda ne može je zaustaviti ništa, kad uđe bude i 10 santimetara vode u kući. Izbacujemo je onda kako znamo i umijemo, ali baš je loše unutra. Prije neki dan nam je i ovaj nesretni grad uništio kukuruz, zob i baštu. Od kad nema struje još je teže. Ne možemo upaliti ni frižider, ni mašinu, ni televizor, makar fudbal da gledamo”, rekao je četrnaestogodišnji i prerano odrasli Nenad.

Sve podatke o humanitarnoj pomoći i načinu donacija možete pronaći na platformi "Srbi za Srbe".

"Porodica Đurašinović zasigurno, nakon svih muka, zaslužuje podršku svih nas. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe vas zato poziva da nam pomognete da ovoj djeci obezbijedimo tople i mirišljave sobe, suvu i toplu kuću i, povrh svega, ljepše i srećnije djetinjstvo. Vaša mala donacija, njima će značiti mnogo", poručili su iz ove humanitarne organizacije.

Pratite nas i putem Vibera