Najnoviji lijekovi

FZO Srpske: Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti

  • Izvor: ATV
  • 04.05.2022. 10:35

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokrenuo je postupak javne nabavke lijekova za rijetke bolesti, čime će ovim pacijentima biti obezbijeđeni pojedini najnoviji u svijetu dostupni lijekovi.

U otvorenom postupku za ovu godinu nabavlja se sedam lijekova za rijetka oboljenja, kao što su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip 2 i 4, Gošeova bolest, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.

"Vrijednost nabavke je 4,5 miliona KM bez PDV-a, a obavještenje o nabavci sa svim detaljima dostupno je i na internet stranici Fonda",  navoda iz FZO Srpske.

U saopštenju podsjećaju da je na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj obezbijede lijekovi, Narodna skupština po hitnoj proceduri usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Time je Fondu omogućeno da lijekove za rijetke bolesti nabavlja u okviru posebnog programa, odnosno obezbjeđeni su uslovi za raspisivanje javne nabavke za ove lijekove, koja je pokrenuta nakon sprovođenja neophodnih procedura.

"Javnu nabavku raspisali smo na osnovu potreba koje je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Fond je i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a nakon što se realizuje javna nabavka, trebalo bi da im budu dostupne i najnovije terapije koje se koriste u svijetu", naglašavaju iz FZO Srpske.

U Fondu napominju da je u pitanju međunarodni javni tender i da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH ovakvi otvoreni postupci traju minimalno 40 dana, te da je neophodno je strpljenje i razumijevanje jer okončanje kompletne procedure zavisi od više faktora na koje Fond ne može da utiče.

Osim duge procedure, okončanje javne nabavke zavisi i od zainteresovanosti proizvođača, odnosno distributera koji bi trebalo da u predviđenom roku prikupe potrebnu dokumentaciju.

Iz Fonda podsjećaju da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj zdravstvena zaštita u potpunosti obezbjeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i oslobođeni su plaćanja participacije bez obzira na dijagnoze i godine života za sve ono što spada u prava iz zdravstvenog osiguranja.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 00:05 Noćni program

    Noćni program