Zdravstvo

FZO Republike Srpske će nabavljati lijekove za rijetke bolesti

  • Izvor: ATV
  • 28.02.2022. 19:03

Sedam vrsta lijekova, inhalacije nekoliko puta dnevno, nesnosan kašalj i strah od sutrašnjeg jutra. Šejla Čavka je s tim živjela 21 godinu, ali tome je došao kraj. Lijek za njenu bolest – cističnu fibrozu, nedavno je pronađen, a sada konačno može biti nabavljen u Republici Srpskoj.

"On utiče na simptome bolesti, poboljšava mi funkcije pluća regeneriše organe koji su mi već oštećeni, uz njega ću moći dobiti na kilaži, jer sada jako jako teško mogu dobiti na kilaži, a potrebna mi je", kaže Šejla Čavka.

Liječenje neće biti ograničeno, odnosno pacijenti mogu računati na nabavku lijekova posredstvom Fonda do kraja života. Iako su nam svi govorili da je tako nešto nemoguće očekivati u Srpskoj, sada je dokazano suprotno, kažu oni koji su se za ovo rješenje borili godinama. 

"Ovo je prva stepenica, kada se riješi ovo za cističnu fibrozu, jer je baš specifičan način nabavke, mi smo praktično utrli put svima i riješićemo za sve te rijetke bolesti te skupe lijekove koji se pojavljuju na tržištu", kaže Biljana Kotor, iz Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske.

"Mislim da ćemo na ovaj način omogućiti dostupnosti što je jedan od postulata svih zdravstvenih politika. A što se tiče svega ostalog mi i dalje stojimo na raspolaganju ukoliko je potrebna neka konsultacija", rekla je Jasminka Vučković, direktor Fonda solidarnosti Republike Srpske.

12 miliona maraka za ovo će biti obezbijeđena iz Fonda zdravstvenog osiguranja, ništa neće biti povučeno iz Fonda solidarnosti. Narodna skupština Srpske će već u martu razmatrati zakon koji će čitav postupak riješiti, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

"Idemo s izmjenama i dopunama postojećeg zakona po hitnom postupku već sada na martovskoj sjednici kada ona bude zakazana. Nakon nje imaćemo sedam dana za ono kako to ide po pravnoj proceduri da stupi na snagu i sedam dana nakon sjednice Fond će moći neometano to da radi", rekao je Dodik.

U Republici Srpskoj oko 600 djece boluje od neke rijetke bolesti. Zabilježeno je preko 100 različitih dijagoza.