Nebeske pojave čuva od zaborava

Fotografije koje ostavljaju bez daha - Upoznajte banjalučkog fotografa Vedrana Ševčuka

  • Izvor: ATV
  • 01.06.2024. 10:29

Dok jedni noćne prizore na nebu posmatraju profesionalno i sa uzbuđenjem iz kutka nauke, oni drugi žele doživjeti lijepe, romantične i nesvakidašnje trenutke posmatrajući nebo.

Međutim, tu je i ona treća grupa ljudi, ona, koja želi te lijepe pojave otrgnuti od zaborava, zabilježiti fotoaparatom i svaki put, ostaviti bez daha one koji pored užurbane svakodnevnice zaborave gledati u nebo tražeći lijepe trenutke.

Fotograf Vedran Ševčuk, je najljepši ples zvijezda na nebu, objektivom uhvatio nekoliko puta do sada.

Kako kaže za ATV jutro, vrijeme je najveći izazov.

- Kada se uđe u "fazon", nije teško. Ali da je izazovno, to je posebna priča. Tu je zapravo vrijeme najveći izazov. Kiša meteora, komete, ili bilo koje nebesko dešavanje, najviše utiče od toga, hoće li oblaci pokvariti fotografiju. Nije mi se samo jednom desilo da odem na teren, isplaniram sve, sjednem u auto, nađem što bolji radni prostor, dođem, raspakujem opremu, i onda čekam nekoliko sati da se to desi, a zatim naiđu oblaci i vratim se bez ičega - priča Vedran.

Da bi se uhvatila, ne tako učestala pojava na nebu, potrebna je i kvalitetna oprema.

- Bilo ko ko ima telefon i malo strpljenja, može da "uhvati" meteor, da napravi fotografiju zvijezda. Ali, za nešto malo bolje i jače, treba uložiti u opremu i vrijeme koje će se odvojiti da se stvori ta fotografija, ali uložiti i u znanje - pojašnjava banjalučki fotograf.

Vedran dodaje da je znanje koje ima, "pokupio" sa interneta.

- Ja i dan danas učim. Često gledam kako drugi rade, istražujem, učim. Najviše se uzdam u internet i ljude koji imaju iskustva, ljude koji to prenose preko nekih svojih tutorijala - ističe Vedran Ševčuk.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.