Korona ozbiljno uticala na mentalno zdravlje

Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog pandemije

  • Izvor: Tanjug
  • 09.10.2021. 14:20

Slučajevi anksioznosti i depresije širom svijeta dramatično su porasli 2020. godine, otkrili su istraživači, sa procijenjenih 76 miliona dodatnih slučajeva anksioznosti i 53 miliona dodatnih slučajeva velikog depresivnog poremećaja nego što bi se očekivalo da se kovid-19 nije pojavio.

Najnovija studija sugeriše da je pandemija ozbiljno uticala na mentalno zdravlje i da je veća vjerovatnoća da će žene i mladi biti više pogođeni od muškaraca ili starijih ljudi, prenio je britanski dnevnik “Gardijan”.

– Vjerujemo da je to zato što je veća vjerovatnoća da žene budu pogođene društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije – rekao je vodeći autor dr Demian Santomauro sa Univerziteta u Kvinslendu.

Prema njegovim riječima, veća je vjerovatnoća da će žene preuzeti dodatne obaveze njege i održavanja domaćinstva zbog zatvaranja škola ili zbog toga što se članovi porodice ne osjećaju dobro.

– Žene, takođe, imaju niže plate, manje ušteđevine i manje sigurno zaposlenje od muškaraca, pa je veća vjerovatnoća da će biti finansijski ugrožene tokom pandemije  rekao je Santomauro.

– Zatvaranje škola i visokoškolskih ustanova, kao i šire restrikcije onemogućavale su mlade ljude u interakciji sa vršnjacima -rekao je Santomauro i dodao da je veća vjerovatnoća da će mladi ostati nezaposleni nakon ekonomske krize.

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)