SPC

Danas slavimo Svetog apostola Pavla, ovo su običaji koje bi trebalo ispoštovati

  • Izvor: ATV
  • 13.07.2024. 08:26

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave sabor svetih slavnih i svehvalnih Apostola. Pavlovdan je praznik posvećen Svetom apostolu Pavlu i vjernici ga proslavljaju danas.

Sveti apostol Pavle rođen je kao Jevrejin, a postao je hrišćanski apostol, svetitelj, propovjednik i književnik. Autor je 14 knjiga i poslanica Novoga Zavjeta.

Rođen je u Tarsu u jevrejskoj porodici Venijaminovog plemena. Najprije se zvao Savle, učio se kod Gamalila i bio farisej i progonitelj prvih hrišćana koji su takođe bili jevrejskog porijekla. Kada se čudesno obratio u hrišćansku vjeru postao je apostol i vatreni pobornik i propovjednik Jevanđelja, od granica Arabije do Španije.

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Posječen je u Rimu u vrijeme cara Nerona kao i apostol Petar.

U Svetom pismu spominje se u priči o kamenovanju đakona Stefana. U samom kamenovanju, nije učestvovao, ali ga je odobravao. Iz neobuzdane mržnje prema novoj vjeri, tražio je od jevrejskih duhovnih vlasti da u Damasku pronalaze i hvataju njene privrženike i bacaju ih u tamnicu. Na putu za Damask, poslije čudesnog božanskog čina, doživio je obraćanje i tada se krstio i postao hrišćanin. U Damasku i Arabijskoj pustinji, Sv. Pavle je proveo tri godine.

Postradao je mučenički, 67. godine. Posječen je mačem kao rimski građanin.

Vjerovanja i običaji

Iako danas nije crveno slovo, u nekim krajevima se ovaj praznik poštuje kao i Petrovdan i ne radi se ništa u polju.

Takođe, domaćice se uzdržavaju od kućnih poslova kao što su pranje veša i čišćenje.

Na Pavlovdan se nastavlja lijep običaj darivanja dragih ljudi jabukama, a na trpezi posebno mjesto zauzima kolač od jabuka koji se naziva “petrovača”.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: