Neobično

Bazenom od bala slame protiv vrućina: Semberce ova ideja koštala 500 KM

  • Izvor: ATV
  • 22.07.2024. 14:47

Snalažljivi Semberci pronašli su spas od vrućina. Napravili su bazen od bala slame.

Dvadesetak drugova iz sela Dragaljevac dosjetili su se ove ideje u danima kada su temperature dostizale svoj vrhunac. S obzirom da se u njihovom selu uglavnom svi bave poljoprivredom, nakon što je žetva prošla, imali su sav potrebni materijal. 

Mjesto je ovo koje ih svakodnevno okupi nakon radnih obaveza, a nakon što se rashlade, druže se uz pjesmu i dobre semberske zalogaje. Na dan kada smo ih mi posjetili, bilo je to jagnje na ražnju. 

"Došli smo na ideju sasvim slučajno. Sjedili smo u nekom kafiću, a vidite i sami kakve su bile vrućine ovih dana, pa smo riješili da napravimo bazen od rolo bala. Poredali smo dvadeset rolo bala, stavili smo dupli najlon. Imali smo malo problema sa sipanjem vode, pošto staje mnogo vode ovdje, uglavnom, vatrogasci su nam dovezli četiri do pet kamiona vode, što je nekih 40,45 kubika. Sipali smo hlor i suvu hemiju, da bi voda bila bezbjedna za kupanje“, kaže Stanko Jović. 

Realizacijom njihove ideje oduševljeni su svi. Nisu ni sumnjali, kažu, da će improvizovani bazen dubine metar i 10, koji je njihovih ruku djelo, privući toliku pažnju. Udruženim snagama, pričaju, brzo su ideju sproveli u djelo. 

"Jedni su dovozili bale, jedni najlon, zatvorene radnje, nismo mogli uzeti najlon, pa smo zvali da se otvori, kupili. Možda nekih četiri do pet sati je trajalo to sve dok smo napravili. Е onda je problem bio voda. Trebalo je 45.000-50.000 litara vode. Onda smo zvali vatrogasce, oni su nam dovezli četiri cisterne, nešto smo mi sipali crijevom, nešto smo mi dovozili cisternama našim malim tako da smo uspjeli to napuniti“, rekao je Predrag Milošević.

Mještane Dragaljevca, okupljene oko ove ideje, bazen od rolo slame, prečnika sedam metara, koštao je 500 KM. Njihov projekat, narednog ljeta mogao bi dobiti drugačiji epilog. Planiraju da bazen ukopaju u zemlju, kako bi njegova dubina bila dva metra, ali i dalje će ostati prepoznatljiv po balama slame koje će ostati iznad zemlje. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: