Dobio sankcije

Zašto su Amerikanci ranije bili nijemi na koruptivno djelovanje Osmice

  • Izvor: ATV
  • 12.12.2023. 19:25

Na udar američkih sankcija zbog kriminala i korupcije dospjeli su bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić i Diana Kajmaković, bivši zamjenik glavnog bh. tužioca.

Ako je suditi po obrazloženju američke vlade, Kajmaković je podržavala mrežu kriminalaca i švercera droga, a u svemu je sarađivala sa Osmicom koji je tada djelovao na čelu OBA BiH.

Bivši visokopozicionirani dvojac već ranije se našao i pod sankcijama američkog Ministarstva finansija.

"Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist", navodi se u obrazloženju sankcija.

Iako veoma zabrinjavajuće, ovakve informacije nisu iznenadile javnost, koju je ranije šokirala i afera o spornoj diplomi bivšeg šefa OBA, kojeg je pozicionirala SDA.


Tužilac otkrio nove detalje o ubistvima male Vanje i Panča

Tužilac otkrio nove detalje o ubistvima male Vanje i Panča

Narodni poslanici Republike Srpske upozoravaju da je američka Vlada bila nijema na koruptivno djelovanje bošnjačkog dvojca dok je obavljao dužnost, pa i Osmičinog rada čak dvije godine poslije isticanja mandata.

"Sada možda nije potreban, nije im koristan ili im je vjerovatno stao na žulj po pitanju nekih drugih stvari i dobio je te sankcije. Tako da, radi se jednostavno o nekoj manipulaciji, procesima u BiH", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Posebno je pitanje gospođa Kajmaković za koju postoje stenogrami objavljeni u javnosti da je ona učestvovala u direktnoj i indirektnoj komunikaciji sa opasnim kriminalcima, mafijašima... I davno je trebala biti uhapšena, što sam apelovao u više navrata, ali nažalost, ona nije jedina", kaže poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Kajmakovićeva se našla na meti još u kandidaturi za izbor tužioca, jer je koristila kriptovanu Skaj aplikaciju čijim dešifrovanjem su uglavnom razbijani narkoklanovi, a zanimljivo je da je bila dio tima koji je analizirao te poruke.

Bezbjednjaci upozoravaju da je borba protiv kriminala i korupcije beznadežna ukoliko se ne krene od sprečavanja zloupotrebe položaja.


Tragedija: Dijete poginulo u sudaru, povrijeđena cijela porodica!

Tragedija: Dijete poginulo u sudaru, povrijeđena cijela porodica!

"Ukoliko se želi u BiH obezbijediti nekakav prosperitetan put na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i rješenja koje je predvidio Ustav BiH, stvari će se morati mijenjati iz korijena. Moraće se prije svega u izboru kadrova gledati prvo profesionalizacija i stručnost, etički kvaliteti, moralni kvaliteti, a onda politička pripadnost odgovarajućoj političkoj partiji", rekao je stručnjak za bezbjednost Slobodan Župljanin.

O kriminalnim radnjama u OBA govori i nedavno hapšenje Siniše Rakite u Banjaluci, savjetnika aktuelnog generalnog direktora OBA i bivšeg savjetnika Osmice, i to tragovima Skaj aplikacije.

Osumnjičen je za otkrivanje informacija krim-grupama.


Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.